ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Η Τερέζα Μέι παίζει καθυστερήσεις για να εξασφαλίσει παραχωρήσεις από την Ε.Ε.

Bloomberg: Η Τερέζα Μέι παίζει καθυστερήσεις για να εξασφαλίσει παραχωρήσεις από την Ε.Ε.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και οι ηγέτες των 27 υπολοίπων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδεύουν να παίξουν σε μια ζαριά της ύστατης στιγμής το εάν και κατά πόσον το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει με ή χωρίς συμφωνία, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg επικαλούμενο πηγές στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες.

Την 21η Μαρτίου — μία εβδομάδα πριν το Brexit γίνει πραγματικότητα — η Μέι θα έχει την τελευταία της ευκαιρία να αποσπάσει μια καθυστερημένη παραχώρηση από τους ευρωπαίους ομολόγους της, στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, ανέφεραν οι πηγές αυτές στο Μπλούμπεργκ (1).

Θεωρείται απίθανο η ΕΕ να κάνει υποχωρήσεις νωρίτερα, διότι σε αυτή την περίπτωση το ΗΒ ενδέχεται να προβάλλει κι άλλες αξιώσεις, σύμφωνα με μία από τις πηγές, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Καθώς η προθεσμία θα προβάλλει πλέον μπροστά τους, η Μέι θα πιέσει τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων να εγκρίνουν την αναθεωρημένη Συμφωνία Αποχώρησης, προτρέποντάς τα να διαλέξουν ανάμεσα στη συντεταγμένη αποχώρηση κι ένα πιθανόν χαοτικό Μπρέξιτ άνευ συμφωνίας, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της στερλίνας ακόμη και και 25%, συνεχίζει το πρακτορείο.

Μολονότι ορισμένοι υπουργοί της Μέι πιστεύουν ακράδαντα ότι η επαπειλούμενη οικονομική καταστροφή θα ανάγκαζε τους αντιπάλους της να υποστηρίξουν το δικό της σχέδιο, άλλα κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες των Συντηρητικών χαρακτηρίζουν τη στρατηγική της πολύ ριψοκίνδυνη και θεωρούν πως πρέπει να σταματήσει.

Ο Κιθ Σίμσον, βουλευτής των Τόρις συνήθως πιστός στην κομματική γραμμή, τόνισε στο Μπλούμπεργκ ότι η Μέι χρησιμοποιεί μια επικίνδυνη τακτική καθυστέρησης και προειδοποίησε ότι δεν προτίθεται αποδεχθεί επ' ουδενί αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS