Τουρκικό «όχι» σε συμμαχία κατά του Ιράν

Τουρκικό «όχι» σε συμμαχία κατά του Ιράν

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει στη συμμαχία που προσπαθούν να συγκροτήσουν οι ΗΠΑ εναντίον του Ιράν. Αυτό διεμήνυσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ερντογάν στην εφημερίδα Hurriyet, εξηγώντας τη μη συμμετοχή της Τουρκίας στη διεθνή διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή, που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στη Βαρσοβία. Η διαφοροποίηση της Αγκυρας γίνεται πιο εμφατική από το γεγονός ότι σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκεται στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, όπου θα έχει τριμερή συνάντηση κορυφής με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί με αντικείμενο τον τερματισμό του πολέμου και την πολιτική επίλυση του συριακού προβλήματος.

Το μποϊκοτάζ από πλευράς Τουρκίας δεν είναι η μοναδική σκιά στη διάσκεψη της Βαρσοβίας, καθώς πολλοί διεθνείς αναλυτές διερωτώνται για τη σκοπιμότητα και τα αποτελέσματά της. Αρχικά η κυβέρνηση Τραμπ έβλεπε ως μοναδικό στόχο της διάσκεψης τη σφυρηλάτηση της ευρύτερης δυνατής συμμαχίας εναντίον του Ιράν. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εισέπραξε σωρεία επιφυλάξεων κατά την πρόσφατη περιοδεία του σε αραβικές χώρες για την προετοιμασία της διάσκεψης. Προκειμένου να τη διασώσει, υποχρεώθηκε να διευρύνει την ατζέντα της με θέματα όπως το Παλαιστινιακό, το Συριακό, ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους και ο πόλεμος στην Υεμένη. Της αμερικανικής αντιπροσωπείας ηγείται ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ενώ το Ισραήλ εκπροσωπεί ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ρωσία και Κίνα δεν συμμετέχουν, ενώ Γαλλία, Γερμανία και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες απέφυγαν να στείλουν υπουργούς και εκπροσωπούνται σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή