Προειδοποίηση στον Κόρμπιν

Προειδοποίηση στον Κόρμπιν

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν δεν υπάρξουν αλλαγές στη γραμμή των Εργατικών, θα εκδηλωθούν και νέες αποχωρήσεις από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε προς τον ηγέτη του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν ο –δεύτερος τη τάξει– Τομ Γουάτσον με μήνυμά του που προβλήθηκε σε βίντεο, στον απόηχο της αποσκίρτησης επτά βουλευτών από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι επτά βουλευτές, που αποχώρησαν τη Δευτέρα, επιδιώκουν δεύτερο δημοψήφισμα για την ακύρωση του Brexit, ενώ κατηγορούν τον Κόρμπιν για υπεραριστερή πολιτική και ανοχή σε κρούσματα αντισημιτισμού. Στο μήνυμά του, ο Γουότσον σημειώνει ότι μερικές φορές «δεν αναγνωρίζει το κόμμα του» και κάλεσε τον Κόρμπιν να προσεγγίσει όλες τις πτέρυγες, προσθέτοντας ότι δεν θεωρεί τους αποχωρήσαντες προδότες και δεν γιορτάζει για την αποχώρησή τους. Από την πλευρά του, ο Κόρμπιν προσπάθησε να αποδραματοποιήσει το επεισόδιο και δήλωσε ότι το κόμμα του διατηρεί ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το Brexit, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στη λαϊκή ψήφο.

Νέες συνομιλίες

Σήμερα, τα βλέμματα στρέφονται και πάλι στις Βρυξέλλες, όπου μεταβαίνει η Τερέζα Μέι για νέες συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε μία ακόμη προσπάθεια να αποσπάσει κάποιες υποχωρήσεις, ώστε να μπορέσει να περάσει το σχέδιό της από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς επανέλαβε χθες ότι οι «27» δεν είναι διατεθειμένοι να ξανανοίξουν προς διαπραγμάτευση το σχέδιο συμφωνίας για τους όρους του Brexit και ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατόν να τεθεί χρονικός περιορισμός στο λεγόμενο δίχτυ ασφαλείας (backstop) για το ιρλανδικό σύνορο. Νωρίτερα, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε δηλώσει ότι η Βρετανία έχει τη δυνατότητα, αν το επιλέξει, να καθυστερήσει επί μακρόν την αποχώρησή της από την Ε.Ε. η οποία, βάσει νόμου που έχει ψηφίσει η Βουλή των Κοινοτήτων, προβλέπεται να συμβεί στις 29 Μαρτίου. Σε αυτή την περίπτωση, η Βρετανία θα κληθεί να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του προσεχούς Mαΐου, κάτι που προς το παρόν απορρίπτει η κυβέρνηση Μέι.

«Exit» από τη Honda

Στο μεταξύ, η ιαπωνική εταιρεία Honda ανακοίνωσε το κλείσιμο του εργοστασίου της στο Σουίντον, όπου περίπου 3.500 εργαζόμενοι συναρμολογούν αυτοκίνητα τύπου Civic και αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας. Η εταιρεία διευκρίνισε ότι η απόφασή της ήταν άσχετη με το Brexit, αν και αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η επικείμενη έξοδος από την Ε.Ε. επιτάχυνε τη δυσμενή εξέλιξη. Για την ιστορία, η περιφέρεια του Σουίντον ψήφισε υπέρ του Brexit σε ποσοστό 55% στο δημοψήφισμα του 2016. Μιλώντας στο συνέδριο της Ενωσης Κατασκευαστών, ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Γκρεγκ Κλαρκ τόνισε ότι η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit πρέπει να τελειώσει γρήγορα ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το μέλλον.

Παρά την ομιχλώδη ατμόσφαιρα για το Brexit, η βρετανική στερλίνα σημείωσε άνοδο έναντι του δολαρίου, καθώς τα στοιχεία για την κατάσταση της αγοράς εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνονται ενθαρρυντικά. Οι μισθοί αυξάνονταν με ρυθμό της τάξεως του 3,4% στα τέλη του 2018, το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή