Πυρετώδεις προετοιμασίες για τη συνάντηση Τραμπ – Κιμ

Πυρετώδεις προετοιμασίες για τη συνάντηση Τραμπ – Κιμ

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα δρομολογηθεί ή όχι συνθήκη ειρήνης; Αυτό το ερώτημα κυριαρχεί στις πυρετώδεις προετοιμασίες για τη δεύτερη σύνοδο κορυφής ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και στον Κορεάτη ομόλογό του Κιμ Γιονγκ Ουν, που θα γίνει στις 27 και 28 Φεβρουαρίου στο Βιετνάμ.

Ο Πόλεμος της Κορέας έληξε το 1953 με εκεχειρία, ως εκ τούτου οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα παραμένουν, τυπικά, σε εμπόλεμη κατάσταση. Η Βόρεια Κορέα επιδιώκει την υπογραφή συνθήκης ειρήνης, υποστηρίζοντας ότι το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμά της έχουν προκύψει λόγω της αβεβαιότητας που προξενεί η εμπόλεμη κατάσταση. Μετά την πρώτη συνάντηση με τον Κιμ τον περασμένο Ιούνιο στη Σιγκαπούρη, ο Τραμπ διακήρυξε ότι «η πυρηνική απειλή έχει εξαλειφθεί». Δεν λέει πλέον τίποτα τέτοιο. Στην ομιλία του προς το έθνος, στις αρχές του μήνα, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στον στόχο της απομάκρυνσης των πυρηνικών όπλων από την Κορεατική Χερσόνησο, αλλά μόνο στην «ιστορική προσπάθεια για ειρήνευση».

Η μεγαλύτερη νίκη για τη Βόρεια Κορέα θα ήταν να υπογράψουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ειρηνευτική συμφωνία, εγκαταλείποντας ταυτόχρονα, σιωπηρά, τον στόχο της πλήρους αποπυρηνικοποίησης και αντικαθιστώντας τον, για παράδειγμα, με ελέγχους και περιορισμούς στο βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η αποκλιμάκωση των εντάσεων δεν θα ευνοούσε μόνον τη Βόρεια Κορέα, αλλά και τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή