Ειρηνευτική συνθήκη ή βραβείο Νομπέλ

Ειρηνευτική συνθήκη ή βραβείο Νομπέλ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ο πρόεδρος Τραμπ συναντηθεί, την ερχόμενη εβδομάδα, με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στο Βιετνάμ, διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον θα προσπαθήσουν να εκπονήσουν σχέδιο απόσυρσης των πυρηνικών όπλων από την κορεατική χερσόνησο. Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται, όμως, πιο πρόθυμος να κηρύξει την επίσημη λήξη του πολέμου της Κορέας, 66 χρόνια μετά την εκεχειρία.

Οι δύο αυτοί στόχοι, παρότι δεν μπορούν να θεωρηθούν ασύμβατοι, μπορεί να οδηγήσουν σε σύνοδο κορυφής με εντυπωσιακά πρωτοσέλιδα, αλλά ισχνή ουσία, διατηρώντας στη θέση του το πυρηνικό οπλοστάσιο της Πιονγιάνγκ. Η κήρυξη του τέλους του πολέμου αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Πιονγιάνγκ, καθώς θα επέτρεπε στο σταλινικό καθεστώς να απαλλαγεί από τις εις βάρος δυτικές κυρώσεις.

«Αυτό που με ανησυχεί πιο πολύ είναι ότι ο πρόεδρος επιθυμεί την ειρήνη περισσότερο από ό,τι την αποπυρηνικοποίηση», λέει ο αναλυτής Σκοτ Σνάιντερ του ινστιτούτου Council on Foreign Relations. Ο πρόεδρος Τραμπ δεν κρύβει την πεποίθησή του πως αξίζει να τιμηθεί με το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης για την πρωτοβουλία του να εξομαλύνει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε πρότεινε, άλλωστε, τον Ντόναλντ Τραμπ για το βραβείο. Ο ίδιος ο Τραμπ, πάντως, εμφανίζεται αβέβαιος για τις πιθανότητές του. «Μάλλον δεν θα το πάρω ποτέ», είπε πρόσφατα ο Τραμπ.

Η υπογραφή επίσημης συνθήκης ειρήνης εγείρει περίπλοκα νομικά ζητήματα. Η Γερουσία των ΗΠΑ θα μπορούσε να απαιτήσει να εγκρίνει τη συνθήκη, όπως δικαιούται. Η νομική υπηρεσία του Λευκού Οίκου, όμως, έχει αναφέρει ότι αυτό δεν είναι αναγκαίο. Η Κίνα έχει συνυπογράψει την εκεχειρία του 1953, μαζί με τη Νότια Κορέα και Αμερικανό στρατηγό, εκπρόσωπο του ΟΗΕ. Οι Κινέζοι επιθυμούν να συνυπογράψουν ενδεχόμενη ειρηνευτική συνθήκη, θεωρώντας ότι αυτό θα αποτελούσε αφορμή μείωσης των στρατευμάτων των ΗΠΑ σε όλη την Ασία. Την ίδια ώρα, μια ειρηνευτική συνθήκη θα ήταν ευπρόσδεκτη στη Νότια Κορέα, η οποία επιθυμεί τη σύσφιγξη των εμπορικών σχέσεών της με την Πιονγιάνγκ.

Ο μόνος πραγματικά απρόβλεπτος παράγοντας παραμένει ο πρόεδρος Τραμπ και η συνήθειά του να ακολουθεί απρόσμενες διαπραγματευτικές τακτικές. «Μία από τις σημαντικότερες ανησυχίες είναι ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα ανταλλάξει την παραδοσιακή συμμαχία του με τη Σεούλ για το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης. Η απόφασή του, όμως, να χρησιμοποιήσει μια επίσημη συνθήκη ειρήνης ως δέλεαρ είναι σωστή και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη για την αμερικανική διπλωματία», λέει ο Σκοτ Σνάιντερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή