Αποστάσεις Γερμανών από Ορμπαν

Αποστάσεις Γερμανών από Ορμπαν

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν, καθώς κορυφαίοι Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU-CSU) πολιτικοί, έπειτα από μακρά στάση αναμονής, ανέβασαν τους επικριτικούς τόνους έναντι του δεξιού-εθνικιστή πολιτικού, μετά τη νέα επίθεσή του κατά του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Παρ’ όλα αυτά, ο Ορμπαν εμφανίστηκε χθες αδιάλλακτος και επέμεινε ότι είναι ευθύνη της ουγγρικής κυβέρνησης να ενημερώσει τους πολίτες για τα μεταναστευτικά πλάνα των Βρυξελλών. Οι Βρυξέλλες βρίσκονται υπό τον έλεγχο μιας «φιλομεταναστευτικής πλειοψηφίας», είπε ο Ορμπαν κατά την εβδομαδιαία συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο Kossuth Radio, κατηγορώντας ευθέως τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι τάσσεται υπέρ της νομιμοποίησης της μετανάστευσης στην Ευρώπη. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός υποστήριξε πως η «ελίτ των Βρυξελλών» δεν είναι συνηθισμένη στην κριτική. Προχώρησε, μάλιστα, και σε παραλληλισμό με την αυτοκρατορία των Αψβούργων, λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να ξεκινά με μια εκστρατεία σαν να ζούμε στο τέλος του 19ου αιώνα, την εποχή του Φραγκίσκου Ιωσήφ, και να λέμε ότι όλα είναι πραγματικά ωραία, όλα είναι πολύ καλά και είμαι ευτυχής με όλα, ενώ μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου εγκαταλείπει την Ε.Ε. και, στο μεταξύ, εκατομμύρια μεταναστών έχουν εισέλθει στην Ε.Ε.».

Νωρίτερα, η πρόεδρος του CDU Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ απείλησε με διακοπή των τακτικών συνομιλιών με το κόμμα του Ορμπαν, Fidesz. Ταυτόχρονα ο υποψήφιος του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές Μάνφρεντ Βέμπερ προειδοποίησε πως ο Ορμπαν πρέπει να αντιληφθεί ότι απομακρύνεται διαρκώς από το ΕΛΚ. Ο Βέμπερ δεν έχει κάνει ακόμη λόγο για αποπομπή του ουγγρικού κυβερνώντος κόμματος από το ΕΛΚ, αλλά η ρητορική του έχει σκληρύνει τις τελευταίες ημέρες. Μιλώντας στη Suddeutsche Zeitung, ο Βέμπερ τόνισε ότι στην Ουγγαρία ελήφθησαν «ανεπίτρεπτες» αποφάσεις. «Και για τον λόγο αυτό έχουμε σκληρή στάση απέναντι στη χώρα», δήλωσε αναφερόμενος στο πρόσφατο εθνικό διάγγελμα του Ορμπαν και στην αντιμεταναστευτική εκστρατεία κατά του Γιούνκερ που προκάλεσαν «μεγάλη έλλειψη κατανόησης και ενόχλησης στο ΕΛΚ». Ο Βέμπερ θεωρεί «κάποιες διατυπώσεις απαράδεκτες» και πιστεύει ότι με το θέμα θα ασχοληθούν το CDU και το CSU.

Μέχρι πρότινος, το CSU της Βαυαρίας διατηρούσε καλές σχέσεις με τον Ορμπαν και ο πρώην πρωθυπουργός του κρατιδίου και νυν υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ είχε συχνά επαφές μαζί του. Τώρα, όμως, έρχονται επικριτικά σχόλια και από τον πρόεδρο του κόμματος, Μάρκους Σέντερ. «Οι πρόσφατες δηλώσεις του Ορμπαν δεν είναι αποδεκτές», δήλωσε ο Σέντερ στη Frankfurter Allgemeine Zeitung, προσθέτοντας ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός «θα πρέπει να το αποδείξει εάν θέλει να ανήκει ακόμη στο ΕΛΚ». Η κοινοβουλευτική ομάδα της Ενωσης επίσης κράτησε αποστάσεις από τον Ορμπαν στην ομοσπονδιακή Βουλή.

Η ουγγρική κυβέρνηση παρουσίασε μια αφίσα την περασμένη Δευτέρα που εμφάνιζε τον πρόεδρο της Κομισιόν και τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο ουγγρικής καταγωγής Τζορτζ Σόρος, υπονοώντας ότι και οι δύο θέλουν να προωθήσουν την παράνομη μετανάστευση στην Ουγγαρία. Ο Ορμπαν σε πρόσφατο εθνικό διάγγελμα, σχολιάζοντας τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου, ανέφερε: «Σταματάμε την πλειοψηφία που προωθεί τη μετανάστευση». Οι χώρες που στηρίζουν τη μετανάστευση «στην ουσία δημιουργούν μεικτούς πληθυσμούς», πρόσθεσε ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή