Κλιμακώνεται η πίεση των ΗΠΑ κατά του Μαδούρο

Κλιμακώνεται η πίεση των ΗΠΑ κατά του Μαδούρο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένες να κλιμακώσουν την πίεσή τους για την αλλαγή καθεστώτος στη Βενεζουέλα εμφανίζονται οι ΗΠΑ, ύστερα από ένα δραματικό Σαββατοκύριακο, στη διάρκεια του οποίου η κυβέρνηση Μαδούρο εμπόδισε βίαια τη μεταφορά αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό συμμετείχαν χθες σε σύνοδο κορυφής της Ομάδας της Λίμας –όπου εκπροσωπούνται κράτη της Βόρειας και της Λατινικής Αμερικής– στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογκοτά. «Είμαστε 100% μαζί σας», δήλωσε ο Πενς στην έναρξη των εργασιών απευθυνόμενος στον Γκουαϊδό, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της Βενεζουέλας. «Θέλω να σας διαβεβαιώσω, πρόεδρε Γκουαϊδό, ότι τα τραγικά γεγονότα της περασμένης εβδομάδας χαλύβδωσαν την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να σας συμπαρασταθούν… μέχρι την αποκατάσταση της ελευθερίας στη χώρα σας», προσέθεσε.

Διαδηλώσεις

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η αντιπολίτευση είχε επιχειρήσει να περάσει τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια (τρόφιμα και φάρμακα) που περίμεναν στα σύνορα με την Κολομβία και τη Βραζιλία, οργανώνοντας μαζικές διαδηλώσεις με τη συμμετοχή βουλευτών της. Οι ένοπλες δυνάμεις της κυβέρνησης Μαδούρο απάντησαν με δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ. Στη διάρκεια των ταραχών, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και γύρω στους 300 τραυματίστηκαν. Τελικά, η κυβέρνηση κατάφερε να αποτρέψει, προς το παρόν, τη διέλευση των φορτηγών καθώς η πλειονότητα των ενόπλων δυνάμεων που είχαν επιστρατευθεί παρέμεινε πιστή στο καθεστώς, αν και η υπηρεσία μετανάστευσης της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι 156 στρατιωτικοί και αστυνομικοί αυτομόλησαν και πέρασαν τα σύνορα.

Υστερα από τα αιματηρά γεγονότα, ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης ανέβασαν τους τόνους. «Πρέπει να αφήσουμε ανοιχτές όλες τις εναλλακτικές για να πετύχουμε την απελευθέρωση της πατρίδας», δήλωσε το Σάββατο το βράδυ ο ίδιος ο Γκουαϊδό. Πιο ευθύς ήταν ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης στην Κολομβία, Χούλιο Μπόρχες. «Θα ζητήσουμε κλιμάκωση της διπλωματικής πίεσης και χρήση ισχύος εναντίον της δικτατορίας Μαδούρο», δήλωσε την Κυριακή.

Την προσφυγή σε στρατιωτική επέμβαση απέρριψε εκ νέου η Ε.Ε. με σχετικές δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου της Φεντερίκα Μογκερίνι, υπεύθυνης Εξωτερικής Πολιτικής της Ενωσης. Στο μεταξύ, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε νέες κυρώσεις εναντίον τεσσάρων συνεργατών του Μαδούρο. Υπέρ της επέκτασης των κυρώσεων τάχθηκε και η γερμανική κυβέρνηση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή