Γέφυρα Ευρώπης – Αράβων

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφασή τους να εργαστούν για μια «νέα εποχή» στις μεταξύ τους σχέσεις εξέφρασαν οι ηγέτες των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε. και των 22 κρατών του Αραβικού Συνδέσμου στην πρώτη σύνοδο κορυφής των δύο πλευρών, που ολοκληρώθηκε χθες στην Αίγυπτο.

«Η μοίρα της Ε.Ε. εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη μοίρα των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνόδου στο θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ. Από την πλευρά του, ο οικοδεσπότης της συνόδου και πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντελφατάχ αλ Σίσι επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη στενότερης συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ δεν έκρυψε ότι στη διάρκεια της συνόδου υπήρξαν διαφωνίες σε σειρά ζητημάτων.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, στο επίκεντρο της συνόδου βρέθηκαν το μεταναστευτικό, η αναταραχή στον αραβικό κόσμο (Συρία, Υεμένη, Λιβύη, Παλαιστινιακό), η τρομοκρατία και το εμπόριο. «Οφείλουμε να εργαστούμε από κοινού –οι χώρες προέλευσης, οι χώρες διέλευσης και οι χώρες προορισμού των μεταναστών– ώστε να σπάσουμε το κύκλωμα των λαθρεμπόρων και των διακινητών που δελεάζουν ανθρώπους να αποτολμήσουν παρακινδυνευμένα ταξίδια και τροφοδοτούν το σύγχρονο δουλεμπόριο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Αναφορικά με το Συριακό, η Aγκελα Μέρκελ κάλεσε τους Aραβες ηγέτες να υποστηρίξουν μια διαδικασία πολιτικής αλλαγής, έτσι ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στις εστίες τους έξι εκατομμύρια άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Στο περιθώριο της συνόδου, η καγκελάριος της Γερμανίας είχε συνάντηση με τον Φαγέζ Σεράτζ, πρωθυπουργό της υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης της Λιβύης, στον οποίο εξέφρασε την υποστήριξη του Βερολίνου στις προσπάθειες πολιτικής επίλυσης της κρίσης που μαστίζει τη βορειοαφρικανική χώρα μετά την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι από το ΝΑΤΟ.

Ανθρώπινα δικαιώματα

Τριβές μεταξύ των δύο πλευρών προκάλεσε το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έθεσε το ζήτημα της παραβίασης δικαιωμάτων σε πολλές αραβικές χώρες, προκαλώντας την αντίδραση του οικοδεσπότη του. «Δεν δεχόμαστε μαθήματα από σας σε θέματα ανθρωπισμού», δήλωσε ο Σίσι σε Ευρωπαίους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνόδου, χωρίς να αναφερθεί προσωπικά στον Γιούνκερ. «Σεβόμαστε τους κανόνες, τις αρχές και τις αξίες σας. Θα έπρεπε και εσείς να σέβεστε τις δικές μας», προσέθεσε.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου έχει δεχθεί σωρεία επικρίσεων για τα σκληρά μέτρα που έλαβε εναντίον της αντιπολίτευσης μετά την ανατροπή του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, το 2013. Αυτές τις μέρες, οι υποστηρικτές του Σίσι στο Κοινοβούλιο προωθούν συνταγματικές τροποποιήσεις οι οποίες, αν γίνουν δεκτές, θα του επιτρέψουν να παραμείνει πρόεδρος μέχρι το 2034.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή