ΚΟΣΜΟΣ

Νέα διοικητική πρωτεύουσα στην Αίγυπτο – Με γοργούς ρυθμούς το χτίσιμο της πόλης

nea-dioikitiki-proteyoysa-stin-aigypto-amp-8211-me-gorgoys-rythmoys-to-chtisimo-tis-polis-2302044

Γοργό είναι το κτίσιμο της νέας διοικητικής πρωτεύουσας της Αιγύπτου, καθώς ο Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι επιθυμεί να πραγματοποιήσει τα επίσημα εγκαίνια της πόλης σε 17 μήνες από σήμερα, τον Ιούλιο του 2020.

Η νέα διοικητική πρωτεύουσα θα βρίσκεται μεταξύ του Καΐρου και της περιοχής του Καναλιού του Σουέζ και οι αρμόδιες αρχές εργάζονται πυρετωδώς για την ολοκλήρωση όλων των έργων. Ωστόσο το όνομά της δεν έχει ακόμα αποφασιστεί. 

Η πόλη θα διαθέτει το δικό της διεθνές αεροδρόμιο, θα εκτίνεται σε 490 τετραγωνικά χιλιόμετρα διαθέσιμης γης για αστική ανάπτυξη, προβλέποντας την κατασκευή 21 κατοικημένων συνοικιών, που θα μπορούν να φιλοξενήσουν έως και πέντε εκατομμύρια ανθρώπους.

nea-dioikitiki-proteyoysa-stin-aigypto-amp-8211-me-gorgoys-rythmoys-to-chtisimo-tis-polis0

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, στην νέα διοικητική πρωτεύουσα θα βρίσκεται το νέο κοινοβούλιο, η κεντρική τράπεζα, ένα νέο προεδρικό μέγαρο 8 φορές μεγαλύτερο από τον Λευκό Οίκο, 663 νοσοκομεία και κλινικές, ένα πάρκο δύο φορές μεγαλύτερο από το Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, 2.000 εκπαιδευτικά ιδρύματα, 1200 τζαμιά – σε ένα θα υπάρχει και ο ψηλότερος μιναρές της Αιγύπτου- και εκκλησίες, κι ένα τεράστιο θεματικό πάρκο, μεγαλύτερο από την Ντίσνεϊλαντ. 

Μάλιστα, στην πόλη ήδη άρχισε το κτίσιμο του υψηλότερου ουρανοξύστη της Αφρικής. Ο «εικονικός πύργος» θα έχει ύψος 340 μέτρων και θα είναι έτοιμος μέσα σε ένα χρόνο, δήλωσε ο υπουργός Στέγασης της Αιγύπτου Άσεμ Αλ Γκαζάρ.

Σημειώνεται ότι στην ίδια περιοχή θα κατασκευαστούν είκοσι ακόμη ουρανοξύστες, μικρότεροι σε ύψος, μία συνολική επένδυση που θα φτάσει τα 3 δισ. δολάρια και την οποία έχει αναλάβει η κινεζική Κρατική Τεχνική Κατασκευαστική Εταιρεία («China State Construction Engineering Corporation (CSCEC)»), μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες στον κόσμο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Independent