Συρία: Σε εξέλιξη σφοδρές μάχες κατά του τελευταίου θύλακα του Ισλαμικού Κράτους

Συρία: Σε εξέλιξη σφοδρές μάχες κατά του τελευταίου θύλακα του Ισλαμικού Κράτους

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μαζική επίθεση από τον αραβοκουρδικό συνασπισμό των συριακών δημοκρατικών δυνάμεων που στηρίζεται από τις ΗΠΑ (SDF) εναντίον του τελευταίου θύλακα του Ισλαμικού Κράτους, μετά από μήνες προετοιμασίας, βομβαρδισμών καίριων στόχων και απομάκρυνσης των αμάχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το SDF οι συριακές δυνάμεις έχουν εισχωρήσει κάτι περίπου ένα χιλιόμετρο στον θύλακα και βρίσκονται σε εξέλιξη σφοδρές μάχες. 

Συρία: Σε εξέλιξη σφοδρές μάχες κατά του τελευταίου θύλακα του Ισλαμικού Κράτους-1

Η πόλη που βρίσκεται στις όχθες του Ευφράτη, στην ανατολική Συρία έχει εκκενωθεί από τους κατοίκους της, οι περισσότεροι μαχητές του ΙΚ έχουν παραδοθεί αλλά περίπου 300 τζιχαντιστές αρνούνται να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους και προετοιμάζονται για μια «βίαιη, βαριά επίθεση», όπως δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου των SDF, Μουστάφα Μπάλι.  

«Τίποτα δεν παραμένει στην Μπαγκούζ εκτός από τους τρομοκράτες. Η μάχη δεν θα τελειώσει μέχρι την εξάλειψη του ο Ντάες (υποτιμητικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους στα αραβικά) και την απελευθέρωση της πόλης» τόνισε στο Reuters.

Τους τελευταίους δύο μήνες, εκατοντάδες μαχητές της οργάνωσης, περικυκλωμένοι από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις κρύβονταν στην πόλη,έκτασης μόλις 700 τ.μ., κρατώντας ομήρους – ως «ανθρώπινη ασπίδα»  -περίπου 1.000 αμάχους.

Συρία: Σε εξέλιξη σφοδρές μάχες κατά του τελευταίου θύλακα του Ισλαμικού Κράτους-2

Οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία είχαν αφήσει έναν «ανοικτό διάδρομο», ώστε να μπορούν να αποχωρούν με ασφάλεια οι κάτοικοι της περιοχής ενώ προετοιμαζόταν η στρατιωτική επιχείρηση. Επίσης, το τελευταίο χρόνο, στην επαρχία Ντεΐρ ελ Ζούρ, οι Κούρδοι μαχητές με τη βοήθεια των ΗΠΑ έχουν δώσει αρκετές μάχες για να ελευθερώσουν πολλά μικρά χωριά από τον ISIS.

syria

Οι γυναίκες και τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς βάσεις χιλιόμετρα μακριά, ενώ οι άντρες, για τους οποίους υπήρχε υποψία ότι είχαν σχέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση, κρατούνται σε ειδικές εγκαταστάσεις.

syria_isis_2-1-1

Η μάχη του Μπαγκούζ θα σημάνει πιθανότατα και το τέλος του επταετούς καταστροφικού πολέμου στη Συρία, με πολλά θύματα που άλλαξε τις ισορροπίες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή