Διαδήλωση κατά κλιματικής αλλαγής

Διαδήλωση κατά κλιματικής αλλαγής

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΒΟΥΡΓΟ. Με μεγάλο πανό που έγραφε «πορεία τώρα ή κολύμπι αργότερα» χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες διαδήλωσαν χθες, εν ώρα μαθήματος, εναντίον της κλιματικής αλλαγής στο Αμβούργο της Γερμανίας. Στη διαδήλωση παρευρέθη και η 16χρονη ακτιβίστρια από τη Σουηδία, Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία αξιοποιεί τις σουηδικές σχολικές διακοπές της άνοιξης προκειμένου να κινητοποιήσει συνομηλίκους της σε όλη την Ευρώπη.

Η γενιά της Τούνμπεργκ υποστηρίζει ότι όταν φθάσουν στην ηλικία που θα μπορούν να αποφασίζουν για τα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης θα είναι πλέον αργά. «Θέλω να πανικοβληθείτε. Θέλω να νιώσετε τον φόβο που νιώθω εγώ κάθε μέρα», είπε η Τούνμπεργκ στους εκπροσώπους της παγκόσμιας ελίτ στο φόρουμ του Νταβός, στα τέλη Ιανουαρίου, καλώντας τους να λάβουν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό των ρύπων.

Στην παγκόσμια ημέρα νεανικής δράσης για το κλίμα, την Παρασκευή 15 Μαρτίου, μαθητές αναμένεται να κάνουν αποχή, λαμβάνοντας μέρος σε διαδηλώσεις σε 40 χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ. Η μαθητική ανυπακοή επικρίθηκε χθες από τον τοπικό υπουργό Παιδείας του Αμβούργου, Τις Ράμπε, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «κανένας δεν κάνει τον κόσμο καλύτερο με κοπάνες».

Το περιοδικό Spiegel ρώτησε την Τούνμπεργκ αν είναι υπερήφανη για όσα κατάφερε. «Οχι, δεν έχω καταφέρει ακόμη τίποτα. Ακόμη και αν γίνουν διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, είναι μόνο η αρχή», είπε η 16χρονη. «Στην πραγματικότητα, οι πολιτικοί δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για εμάς». Η Τούνμπεργκ θεωρεί ότι πολλοί ενήλικες δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι η κλιματική αλλαγή απειλεί τις βάσεις του ανθρώπινου πολιτισμού.

Ζητούν δραστικά μέτρα

Αν μη τι άλλο, πάντως, το ζήτημα έχει ορατές επιπτώσεις στη συνοχή του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, με τους Σοσιαλδημοκράτες να απαιτούν δραστικά μέτρα από τους διστακτικούς Χριστιανοδημοκράτες. Ενόψει του κινδύνου να χάσουν την πρωτοκαθεδρία της Κεντροαριστεράς από τους Πρασίνους, οι Σοσιαλδημοκράτες χρησιμοποιούν την παρουσία τους στην κυβέρνηση ώστε να πιέσουν για ουσιαστικότερη δράση, που θα περιλαμβάνει «σύστημα ποινών» σε όσα υπουργεία δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Το εθνικό σχέδιο της Γερμανίας προβλέπει μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 80%-95% ώς το 2050. Η Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Περιβάλλοντος Σβένια Σούλτσε υιοθέτησε τον πιο φιλόδοξο στόχο της μείωσης κατά 95% και τον επιμερισμό των ευθυνών ανά υπουργείο. «Αν για παράδειγμα το υπουργείο Μεταφορών δεν πιάσει τους στόχους ρύπων επειδή δεν αντιμετώπισε με τη δέουσα αυστηρότητα την ισχυρή αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας, τότε το υπουργείο οφείλει να πληρώσει πρόστιμο από τον προϋπολογισμό του», εξηγεί η ιστοσελίδα Politico. «Η πρόταση θίγει τα υπουργεία που διοικούν οι Χριστιανοδημοκράτες, προξενώντας την οργή τους».

Η Γερμανία ρυπαίνει περισσότερο από όσο θα απαιτείτο για να παραμείνει εντός των στόχων που είχε θέσει για το 2020. Οι στόχοι κάθε χώρας καθορίζονται με βάση τη Συμφωνία του Παρισιού, που κατανέμει σε όλες τις χώρες του κόσμου το βάρος της μείωσης των ρύπων προκειμένου η κλιματική αλλαγή να μη φθάσει σε εξαιρετικά καταστροφικά επίπεδα.

«Λέτε ότι τα παιδιά σας είναι το παν για εσάς», είπε η Τούνμπεργκ σε μία από τις ομιλίες της. «Αλλά την ίδια στιγμή καταστρέφετε το μέλλον τους».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή