Οι… σκελετοί του Τραμπ βγήκαν από την ντουλάπα

Οι… σκελετοί του Τραμπ βγήκαν από την ντουλάπα

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν στο Βιετνάμ αλλά το μυαλό του είχε μείνει στην Ουάσιγκτον, εκεί όπου ο πρώην δικηγόρος του, Μάικλ Κόεν εξέθετε επί πέντε ώρες στα μέλη της επιτροπής ελέγχου της Βουλής όσα γνώριζε για εκείνον.

Λίγες εβδομάδες πριν περάσει την πύλη της φυλακής για να εκτίσει τριετή ποινή, ο Κόεν υποστήριξε ότι μεγάλο τμήμα των ψευδών καταθέσεων για τις οποίες καταδικάστηκε ήταν υπαγορευμένες από τον Τραμπ. Από τον Κόεν οι Αμερικανοί άκουσαν με πόση χαρά ο πρόεδρός τους άφηνε απλήρωτες τις μικρές επιχειρήσεις με τις οποίες συναλλασσόταν, με πόσο ρατσισμό μιλούσε για τους μαύρους και με πόση απαξίωση ανέμιζε μπροστά στους συνεργάτες του επιταγή 10 εκατ. δολαρίων που είχε λάβει ως επιστροφή φόρου από την «ηλίθια» εφορία.

Ο Κόεν παραδέχθηκε ότι ο ίδιος είχε απειλήσει και εκβιάσει πολλές δεκάδες ανθρώπους, οργανισμούς και εταιρείες για λογαριασμό του Τραμπ. Μεταξύ αυτών τα… σχολεία και πανεπιστήμια στα οποία φοίτησε ο Τραμπ, που αυτοχαρακτηρίζεται ιδιοφυΐα, προκειμένου να μη δώσουν στη δημοσιότητα τους βαθμούς του.

Ροζ εκβιασμός

H ειρωνεία είναι ότι την προηγούμενη της κατάθεσης, ο Κόεν υπέστη ο ίδιος ανοικτό εκβιασμό από τον πιστό στον πρόεδρο βουλευτή Τζον Γκετζ, ο οποίος τον ρώτησε μέσω τουίτερ αν η σύζυγός του γνωρίζει για την ερωμένη του.

Μερικές από τις περιγραφές του Κόεν, όπως ότι ο Τραμπ υποτιμούσε στο ένα δέκατο την αξία των περιουσιακών του στοιχείων και εν συνεχεία ζητούσε γιγάντιες εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη, ότι χρησιμοποιούσε το ίδρυμα Τραμπ, που υποτίθεται ότι είχε φιλανθρωπικούς σκοπούς, για φορολογικές απάτες και ότι ενέγραψε στα βιβλία ως νομικές δαπάνες της εταιρείας του τα χρήματα που κατέβαλλε για να εξαγοράσει τη σιωπή γυναικών ενδέχεται να ενδιαφέρουν τη Δικαιοσύνη.

Ακόμη περισσότερο ενδιαφέρουν τους Αμερικανούς τα στοιχεία που μπορεί να δείχνουν ότι ο πρόεδρος ίσως είναι εκβιάσιμος. Ο Κόεν περιέγραψε με λεπτομέρειες τη συμμαχία του Τραμπ με τον Ντέιβιντ Πέκερ του σκανδαλοθηρικού «Νάσιοναλ Ενκουάιρερ», ο οποίος επί σειράν ετών αγόραζε τα δικαιώματα όλων των ρεπορτάζ που μπορεί να εξέθεταν τον Τραμπ και εν συνεχεία τα έβαζε στο συρτάρι.

Ως προς τις πιθανές προεκλογικές σχέσεις του Τραμπ με τη Ρωσία, ο Κόεν είπε ότι δεν υπέπεσαν στην αντίληψή του ενδείξεις συμπαιγνίας.

Επιβεβαίωση

Ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι ο Τραμπ ενδιαφερόταν αυτοπροσώπως για την εξέλιξη της μεγάλης επένδυσης της εταιρείας του στη Ρωσία, η οποία ήταν εξαρτημένη από τη συγκατάθεση των ρωσικών αρχών. Επίσης, τον Ιούλιο του 2016 ο Τραμπ δήλωσε ικανοποίηση όταν πληροφορήθηκε από συνεργάτη του ότι η WikiLeaks επρόκειτο να δώσει στη δημοσιότητα έγγραφα που δημιουργούσαν πολιτικό πρόβλημα στην αντίπαλό του, Χίλαρι Κλίντον. Ο ιδρυτής της WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάντζ, είχε προαναγγείλει τη δημοσίευση αυτή εβδομάδες πριν από την επίμαχη συζήτηση, αλλά ο Κόεν είπε ότι το περιβάλλον του Τραμπ γνώριζε πότε ακριβώς θα γίνει.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που τον χαρακτήρισαν «παθολογικό ψεύτη», ο Κόεν είπε: «Είμαι υπεύθυνος για τη δική σας ανοησία γιατί επί δέκα χρόνια έκανα αυτό που κάνετε τώρα εσείς. Προστάτευα τον Τραμπ».

Ο Κόεν έφθασε να εκφράζει αμφιβολίες για το αν θα υπάρξει ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας σε περίπτωση που ο Τραμπ χάσει τις εκλογές του 2020. Ηταν μια έμμεση παραίνεση προς τους γερουσιαστές που αυτές τις ημέρες βρίσκονται στο δίλημμα αν θα δυναμιτίσουν ή όχι την προσπάθεια του Τραμπ να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο νόμος που ακυρώνει την αμφιλεγόμενη υφαρπαγή εξουσιών από τον Τραμπ πέρασε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ στη Γερουσία ήδη τρεις Ρεπουμπλικανοί έχουν ανακοινώσει ότι θα συνταχθούν με τους Δημοκρατικούς. Αν βρεθεί και τέταρτος, ανάμεσα στους 10 που έχουν ήδη δηλώσει ότι το σκέφτονται, η ενέργεια του Τραμπ, που έχει στόχο την εξεύρεση χρηματοδότησης για το τείχος, θα προσκρούσει σε τοίχο. Το χειρότερο για τον Τραμπ ήταν ότι ο Κόεν κατηύθυνε τα μέλη της επιτροπής σε άλλα άτομα του στενού περιβάλλοντος του προέδρου, εξηγώντας τους τι γνωρίζει ο καθένας. Ετσι η μέγγενη της κοινοβουλευτικής πίεσης ετοιμάζεται να σφίξει ακόμη περισσότερο. Οσο για τη διπλωματική νίκη που ανέμενε ο Τραμπ στη συνάντησή του με τον Βορειοκορεάτη Κιμ Γιονγκ Ουν στο Βιετνάμ, αυτή μετατίθεται για μία άλλη φoρά.

Δεν συμφώνησαν ΗΠΑ – Βόρεια Κορέα

Η σύνοδος κορυφής ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και στον Βορειοκορεάτη Κιμ Γιονγκ Ουν έληξε άδοξα, με το τραπέζι που είχε στρωθεί για το κοινό γεύμα να στέκει άδειο και το κοινό ανακοινωθέν να παραμένει ανυπόγραφο. Η Βόρεια Κορέα και οι ΗΠΑ έδωσαν διαφορετικές εξηγήσεις για τους λόγους κατάρρευσης της συνόδου. Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι οι Βορειοκορεάτες ζητούσαν πλήρη άρση των κυρώσεων, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας υποστήριξε ότι η χώρα του είχε αποδεχθεί ότι η διαδικασία άρσης των κυρώσεων θα είναι σταδιακή. Οι αναλυτές της ιστοσελίδας 38north διερωτώνται ποιο ρόλο έπαιξε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου, Τζον Μπόλτον, τον οποίο οι Βορειοκορεάτες αποκαλούν «πατέρα» του πυρηνικού τους προγράμματος, επειδή βοήθησε στην κατάρρευση της συμφωνίας αποπυρηνικοποίησης του 1994. «Μερικές φορές πρέπει απλά να φεύγεις» ήταν το σχόλιο του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ωστόσο δεν έκοψε όλες τις γέφυρες, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η προσπάθεια προσέγγισης. Η αποτυχία της συνόδου και η κατάρριψη των ελπίδων για υπογραφή συνθήκης επίσημου τερματισμού του πολέμου της Κορέας δυσαρέστησαν τη διεθνή κοινότητα – αλλά ίσως δεν φάνηκε τόσο κακή στα μάτια όσων θέλουν να βλέπουν στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ έναν διαπραγματευτή με πυγμή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή