ΚΟΣΜΟΣ

To ISIS κρατά αμάχους στο τελευταίο του οχυρό

To ISIS κρατά αμάχους στο τελευταίο του οχυρό

Οι αραβοκουρδικές δυνάμεις που στηρίζονται από τις αεροπορικές επιδρομές του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού στη Συρία προετοιμάζονταν σήμερα να απομακρύνουν και άλλους αμάχους από το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου οι τζιχαντιστές κατηγορούνται ότι χρησιμοποιούν «ανθρώπινες ασπίδες».

Μετά την απομάκρυνση χιλίων αμάχων τις τελευταίες ημέρες οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ξεκίνησαν ξανά την Παρασκευή την επιχείρησή τους ενάντια στους μαχητές του ΙΚ που βρίσκονται σε έναν θύλακα στο χωριό Μπαγούζ στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ.

Αφού έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος του χωριού, οι Κούρδοι και οι Άραβες μαχητές έχουν περιορίσει τους τζιχαντιστές σε μερικά σπίτια σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό, ενώ ο διεθνής συνασπισμός έχει επαναλάβει τις αεροπορικές επιδρομές.

«Υπάρχει μια μείωση του ρυθμού της επιχείρησης από χθες, οικογένειες μελών του ΙΚ απομακρύνθηκαν», εξήγησε ένας διοικητής των SDF.

«Οι μαχητές μας συνεχίζουν τις μάχες με προσοχή σε όλα τα μέτωπα αλλά με αργούς ρυθμούς», διευκρίνισε ο Μουστάφα Μπάλι εκπρόσωπος των SDF.

«Στο ένα μέτωπο οι μάχες έχουν ανασταλεί προκειμένου να δημιουργηθεί ένα είδος ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους υπόλοιπους αμάχους, ώστε να μπορέσουν φύγουν από την περιοχή, όπως και όποιος επιθυμεί να παραδοθεί», πρόσθεσε.

Ο Μπάλι εκτίμησε μάλιστα ότι άμαχοι στο Μπαγούζ χρησιμοποιούνται σαν ανθρώπινες ασπίδες. Παρόλα αυτά διαβεβαίωσε ότι «η μάχη για την ανακατάληψη του τελευταίου προπυργίου του ΙΚ θα τελειώσει σύντομα».

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε «την επιβράδυνση του ρυθμού των μαχών τις τελευταίες ώρες», ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει «μια εκεχειρία για την απομάκρυνση των τραυματιών, των μελών των οικογενειών των τζιχαντιστών καθώς και αμάχων και μαχητών» που επιθυμούν να παραδοθούν.

Δημοσιογράφος του AFP που βρίσκεται στην περιοχή δήλωσε ότι είδε δεκάδες άδεια λεωφορεία να κατευθύνονται προς το Μπαγούζ. Σύμφωνα με έναν από τους οδηγούς, πρόκειται για μια νέα αυτοκινητοπομπή 40 λεωφορείων για τη μεταφορά αμάχων.