Βενεζουέλα: Επέστρεψε στη χώρα ο Χουάν Γκουαϊδό – Φόβοι για πιθανή σύλληψη του

Βενεζουέλα: Επέστρεψε στη χώρα ο Χουάν Γκουαϊδό – Φόβοι για πιθανή σύλληψη του

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, επέστρεψε αεροπορικώς στη Βενεζουέλα, διακινδυνεύοντας μία πιθανή σύλληψη του από τις αρχές της χώρας. Η άφιξη του έγινε στο αεροδρόμιο Σιμόν Μπολιβάρ του Καράκας, όπου τον υποδέχθηκαν διπλωμάτες από την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Κατά την αναχώρηση του από το αεροδρόμιο, βρέθηκε μπροστά από ένα πλήθος υποστηρικτών του, το οποίο φώναζε συνθήματα υπέρ του, όπως «Γκουαϊδό, Γκουαϊδό» και «Ναι, μπορούμε». 

Περιφρονώντας την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, που του επιβλήθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο λόγω της αυτοαναγόρευσης του σε νόμιμο πολιτικό ηγέτη της Βενεζουέλας, ο Γκουαϊδό περιόδευσε σε διάφορες χώρες της Νότιας Αμερικής, με σκοπό να ενισχύσει τη στήριξη στην εκστρατεία του για τη φυγή του Νικολάς Μαδούρο από την εξουσία. «Γνωρίζουμε τα ρίσκα που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε κατά την άφιξη του στο Καράκας, τονίζοντας ότι «είμαστε δυνατοί και προχωράμε».

Ο Γκουαϊδό, ο οποίος αναγνωρίζεται ως νόμιμος πρόεδρος από περισσότερες από 50 χώρες, γύρισε στη Βενεζουέλα με σκοπό να ηγηθεί των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων της Δευτέρας και της Τρίτης, οι οποίες επιδιώκουν να απομονώσουν ακόμη περισσότερο το σοσιαλιστικό καθεστώς και τον Νικολάς Μαδούρο και να διατηρήσουν το μομέντουμ της εκστρατείας για την ανατροπή του.

Με κοινοποίηση του στο Twitter, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, προειδοποίησε το βενεζουελανικό καθεστώς σχετικά με τις απειλές εναντίον του Γκουαϊδό. «Οποιαδήποτε απειλή, βία ή εκφοβισμός εναντίον του δεν θα γίνει ανεκτός και θα λάβει άμεση απάντηση», έγραψε χαρακτηριστικά στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Όσον αφορά την πιθανότητα σύλληψης του, ο Γκουαϊδό δήλωσε ότι «αν το καθεστώς τολμήσει να μας απαγάγει, αυτό θα είναι το τελευταίο λάθος που θα κάνει». Ακόμη, με κοινοποίηση του στο Twitter, ανέφερε ότι έχει αφήσει ξεκάθαρες οδηγίες στους διεθνείς συμμάχους του, για το τι να κάνουν σε περίπτωση που συλληφθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή