Ταραχές στην Γκρενόμπλ μετά τον θάνατο νεαρών

Ταραχές στην Γκρενόμπλ μετά τον θάνατο νεαρών

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΚΡΕΝΟΜΠΛ. Δεύτερη νύχτα συγκρούσεων νεαρών ατόμων με την αστυνομία στη γαλλική πόλη της Γκρενόμπλ και στην υποβαθμισμένη συνοικία Πολ Μιστράλ, μετά τον θάνατο δύο νεαρών, ηλικίας 17 και 19 ετών, το βράδυ του Σαββάτου.

Τα θύματα επέβαιναν σε σκούτερ μεγάλου κυβισμού, που είχε κλαπεί και δεν έφερε πινακίδες κυκλοφορίας. Οταν εντοπίσθηκαν από εποχούμενη περίπολο της ομάδας κρούσης κατά της εγκληματικότητας (BAC), οι νεαροί προσπάθησαν να διαφύγουν πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς, παρασύρθηκαν από διερχόμενο λεωφορείο και σκοτώθηκαν.

Παρότι η προκαταρκτική έρευνα της εισαγγελίας έκανε λόγο για ατύχημα, οι κάτοικοι της συνοικίας Μιστράλ ξεσηκώθηκαν καταγγέλλοντας τις Αρχές για δολοφονία. Το περιστατικό προκάλεσε την οργή κατοίκων της συνοικίας, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους τα ξημερώματα της Κυριακής για να συγκρουσθούν με την αστυνομία με ρίψεις μολότοφ και τον εμπρησμό κάδων απορριμμάτων και αυτοκινήτων. Παρά τις εκκλήσεις του δημάρχου της πόλης Ερίκ Πιολέ, μέλος του κόμματος των Οικολόγων, οι ταραχές συνεχίσθηκαν και το βράδυ της Κυριακής. Στο μεταξύ, με αντισημιτικά σύμβολα και αγκυλωτούς σταυρούς βεβήλωσαν άγνωστοι την είσοδο πρώην εβραϊκής συναγωγής στην κωμόπολη Μομενχάιμ της ανατολικής Γαλλίας.

Τα σύμβολα μίσους αντιλήφθηκαν περαστικοί χθες το πρωί στην πόρτα και στον εξωτερικό τοίχο του κτιρίου, που υπήρξε συναγωγή. Το κτίσμα στεγάζει σήμερα κλειστό δημοτικό γυμναστήριο.

Στο Στρασβούργο

Το Σάββατο βάνδαλοι βεβήλωσαν μνημείο συναγωγής στο Στρασβούργο, η οποία κατεδαφίσθηκε από τους ναζί. Τη βαριά πλάκα του μνημείου έριξαν οι άγνωστοι από τη βάση της. Στην ίδια περιοχή, 80 ταφικές πλάκες βεβηλώθηκαν πρόσφατα στο εβραϊκό νεκροταφείο του Κατσενέμ της Αλσατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή