Ευρωπαϊκή Αναγέννηση οραματίζεται ο Μακρόν

Ευρωπαϊκή Αναγέννηση οραματίζεται ο Μακρόν

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες προτάσεις για ρηξικέλευθες αλλαγές στην Ε.Ε. προτείνει ο Εμανουέλ Μακρόν με άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα σε σειρά ευρωπαϊκών εφημερίδων και εγκαινιάζει την εκστρατεία του ενόψει των ευρωεκλογών του ερχόμενου Μαΐου.

«Σε λίγες εβδομάδες, οι ευρωεκλογές θα παίξουν αποφασιστικό ρόλο για το μέλλον της ηπείρου μας. Η Ευρώπη δεν ήταν ποτέ τόσο απαραίτητη από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και ποτέ δεν βρισκόταν αντιμέτωπη με τόσο σοβαρούς κινδύνους», σημειώνει ο Γάλλος πρόεδρος, για να προσθέσει: «Ο εθνικισμός δεν προσφέρει τίποτα. Είναι ένα πολιτικό σχέδιο που εξαντλείται στην άρνηση».

Υψώνοντας τη σημαία μιας «Ευρωπαϊκής Αναγέννησης», ο Εμανουέλ Μακρόν επανέρχεται στην κεντρική του ιδέα για «μια Ευρώπη που θα προστατεύει» αποτελεσματικότερα τους πολίτες και τα συμφέροντά της έναντι του έντονου ανταγωνισμού άλλων δυνάμεων στο περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης. Θεωρώντας εξαιρετικά επείγουσα την αναμόρφωση της Ενωσης, προτείνει να διεξαχθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς Διάσκεψη για την Ευρώπη, όπου θα επανεξεταστούν «χωρίς ταμπού» και οι υφιστάμενες συνθήκες της Ε.Ε. «Σε μια τέτοια Ευρώπη, οι πολίτες θα έχουν πραγματικά ανακτήσει τον έλεγχο της μοίρας τους. Σε αυτή την Ευρώπη, είμαι βέβαιος ότι η Βρετανία θα βρει τη θέση της», τονίζει ο Γάλλος ηγέτης. Μεταξύ των προτάσεών του ξεχωρίζουν εκείνες για την καθιέρωση κατώτατου ευρωπαϊκού μισθού, προσαρμοσμένου ανά χώρα, τη δημιουργία Τράπεζας Κλίματος, την αναθεώρηση της Συνθήκης Σένγκεν, τη θέσπιση κοινής αστυνομίας συνόρων και υπηρεσίας ασύλου. Εισηγείται, επίσης, τη δημιουργία ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την προστασία των δημοκρατιών από τις κακόβουλες παρεμβάσεις ξένων δυνάμεων σε εκλογικές διαδικασίες και την απαγόρευση της χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων από τρίτες χώρες. Τέλος, προτείνει να απαγορευθεί η εγκατάσταση ξένων εταιρειών που απειλούν στρατηγικά συμφέροντα της Ευρώπης και να υιοθετηθεί μια πολιτική ευρωπαϊκής προτίμησης, κατ’ αναλογία με τις πολιτικές που ακολουθούν ΗΠΑ και Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή