ΗΠΑ: Καμία δίωξη στους αστυνομικούς που σκότωσαν πισώπλατα 22χρονο άοπλο Αφροαμερικανό

ΗΠΑ: Καμία δίωξη στους αστυνομικούς που σκότωσαν πισώπλατα 22χρονο άοπλο Αφροαμερικανό

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο θάνατος του 22χρονου αφροαμερικανού Στέφον Κλαρκ από τα πυρά των αστυνομικών το βράδυ της 18ης Μαρτίου του 2018 στον κήπο των παπούδων του, όπου βρήκε καταφύγιο ενώ προσπαθούσε να ξεφύγει από τους αστυνομικούς που τον καταδίωκαν, προκάλεσε κύμα αγανάκτησης στις ΗΠΑ και πολλές διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού. 

Δύο αστυνομικοί του τμήματος του Σακραμέντο πυροβόλησαν στην πλάτη συνολικά 20 φορές, ανοίγοντας πυρ αφού ζήτησαν από τον Στέφον Κλαρκ να δείξει τα χέρια του. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, οι αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν τον 22χρονο γιατί εξέλαβαν εσφαλμένα το φλας από το κινητό του τηλέφωνο για σπινθήρα από πυροβολισμό. 

Ο 22χρονος Κλαρκ, πατέρας δύο παιδιών, τραυματίστηκε από 7 σφαίρες, τρεις από τις οποίες δέχθηκε στην πλάτη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νεκροτομής.

Ο Κλαρκ ήταν άοπλος και κρατούσε στο χέρι του μόνον ένα iPhone.

Σήμερα, η εισαγγελία του Σακραμέντο στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν θα ασκηθεί καμμία δίωξη στους δύο αστυνομικούς, επειδή πίστεψαν δικαιολογημένα ότι βρισκόντουσαν σε κατάσταση νόμιμης άμυνας.

«Τα στοιχεία σε αυτήν την υπόθεση δείχνουν ότι οι δύο αστυνομικοι πίστευαν ειλικρινά και δικαιολογημένα ότι κινδύνευαν από επικείμενο θάνατο ή από το να εκτεθούν σε σοβαρό τραυματισμό. Κατά συνέπεια πυροβόλησαν τον κ. Κλαρκ νομίμως και δεν θα ασκηθεί καμία δίωξη», αναφέρει η δικαστής Σούμπερτ στην σύνοψη που συνοδεύει τα συμπεράσματα της έρευνάς της.

Η απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της οικογένειας του νεαρού και της κοινότητας των αφροαμερικανών της πόλης ενώ  πολλές ειρηνικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έχουν γίνει ήδη στην πόλη. 

Η οικογένεια του Κλαρκ και οι πολλοί υποστηρικτές της στην κοινότητα των αφροαμερικανών δεν αποδέχονται το πόρισμα και ζητούν από τον εισαγγελέα της πολιτείας της Καλιφόρνιας Ξαβιέ Μπέκερα να το αγνοήσει και να ασκήσει εκείνος δίωξη κατά των δύο αστυνομικών, ο ένας από τους οποίους είναι επίσης μαύρος.

«Μην δείξετε δειλία! (…) Χρειαζόμαστε ανεξάρτητες έρευνες όταν οι αστυνομικοί σκοτώνουν κάποιον στην Καλιφόρνια», είπε ο Σέιν Χάρις, πάστορας και ιδρυτής της ένωσης υπεράσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων στην Καλιφόρνια, Λαϊκή Ένωση για Δικαιοσύνη, απευθυνόμενος στον εισαγγελέα Μπέκερα σε διαδήλωση που έγινε στο Σακραμέντο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή