ΚΟΣΜΟΣ

Σφοδρές μάχες στην Μπαγκούζ – «Σκληροπυρηνικοί» μαχητές του ΙΚ δεν εγκαταλείπουν την πόλη (φωτογραφίες)

sfodres-maches-stin-mpagkoyz-amp-8211-skliropyrinikoi-machites-toy-ik-den-egkataleipoyn-tin-poli-fotografies-2303392

Μαζική επίθεση εναντίον του τελευταίου προπύργιου του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία έχουν εξαπολύσει εδώ και τρεις ημέρες οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, η συμμαχία κουρδικών και αραβικών ένοπλων οργανώσεων που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.

Η οργάνωση είναι στα πρόθυρα της ήττας στην Μπαγούζ, κατά μήκος της όχθης του Ευφράτη ποταμού. Έπειτα από σφοδρές εχθροπραξίες περίπου 200 τζιχαντιστές παραδόθηκαν, όμως απομένουν περίπου 1.000 ακόμη μέσα στην πόλη που αρνούνται να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.

sfodres-maches-stin-mpagkoyz-amp-8211-skliropyrinikoi-machites-toy-ik-den-egkataleipoyn-tin-poli-fotografies0

Είσης, οι συμμαχικές δυνάμεις του  Άσαντ ανακοίνωσαν ότι θα  επιβραδύνουν την επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης καθώς υπάρχουν άμαχοι παγιδευμένοι στην Μπαγκούζ, αν και αρχικά  θεωρείτο πως είχαν απομακρυνθεί όλοι.

«Πριν αρχίσουν οι μάχες, νομίζαμε ότι υπήρχαν 1.000-1.500 τρομοκράτες. Τις τελευταίες τρεις ημέρες, φυσικά, οι τρομοκράτες υπέστησαν απώλειες, και σήμερα (σ.σ. χθες) περίπου 200 τρομοκράτες παραδόθηκαν, κατά συνέπεια νομίζουμε ότι οι τρομοκράτες που απομένουν μπορεί να είναι περίπου 1.000, κατά προσέγγιση», ωστόσο υπάρχουν κι άλλοι «άμαχοι που είναι παγιδευμένοι» μέσα στην Μπαγούζ, εξήγησε ο Μουστάφα Μπάλι, εκπρόσωπος Τύπου των ΣΔΔ. 

sfodres-maches-stin-mpagkoyz-amp-8211-skliropyrinikoi-machites-toy-ik-den-egkataleipoyn-tin-poli-fotografies2

Ο συνταγματάρχης Σον Ράιαν, εκπρόσωπος του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, ο οποίος στηρίζει κυρίως από αέρος τις ΣΔΔ, δήλωσε πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ποιους κρατά ομήρους το ΙΚ, εξέφρασε πάντως την ελπίδα να αφεθούν ελεύθεροι σώοι.

sfodres-maches-stin-mpagkoyz-amp-8211-skliropyrinikoi-machites-toy-ik-den-egkataleipoyn-tin-poli-fotografies4

Η Μπαγούζ αποτελείται από μικρούς οικισμούς και αγροκτήματα και δεν απέχει πολύ από τα σύνορα με το Ιράκ. Είναι η έσχατη κατοικημένη περιοχή που ελέγχει ακόμη το ΙΚ, το τελευταίο οχυρό που απέμεινε από την αχανή έκταση της επικράτειας της Συρίας και του Ιράκ που είχε κυριεύσει το 2014 πριν ανακηρύξει την ίδρυση του «χαλιφάτου» του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ