ΚΟΣΜΟΣ

DW: Σχέδιο απόβασης σε νησί του Αιγαίου περιλαμβάνει η στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»

dw-schedio-apovasis-se-nisi-toy-aigaioy-perilamvanei-i-stratiotiki-askisi-galazia-patrida-2303393

Σενάριο απόβασης σε νησί του Αιγαίου περιλαμβάνει ο σημερινός σχεδιασμός της άσκησης του τουρκικού στρατού «Γαλάζια Πατρίδα» που είναι σε εξέλιξη από την περασμένη εβδομάδα.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη σε έκταση άσκηση του τουρκικού ναυτικού που για πρώτη φορά φέτος διεξάγεται ταυτόχρονα στη Μαύρη Θάλασσα στο Αιγαίο, αλλά και στα τουρκικά παράλια στη Μεσόγειο.

Από το πρωί της Τρίτης, το τουρκικής κατασκευής πολεμικό πλοίο Bayraktar έφτασε στον κόλπο της Σμύρνης και πλησίασε το νησί «Χεκιμλί», το οποίο, σύμφωνα με το σενάριο, ανήκει σε εχθρική χώρα.

Νωρίτερα, πλοία-ναρκαλιευτές καθάρισαν τις ακτές γύρω από το νησί προκειμένου να δημιουργηθεί ένας διάδρομος ασφαλείας στους κομάντος, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε κι ένα «δίχτυ ασφαλείας» στον αέρα με ελικόπτερα ΑΤΑΚ να παρακολουθούν και να συνεπικουρούν την απόβαση. Ειδικές δυνάμεις αμφίβιων καταστροφών αποβιβάστηκαν από το πλοίο για να επιχειρήσουν να καταλάβουν το εν λόγω νησί.

Προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεων με την Ελλάδα

Η μεγάλης κλίμακας άσκηση απασχολεί έντονα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, αφού αναλυτές τονίζουν ότι πρόκειται για επίδειξη ισχύος εν όψει των εξελίξεων με την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Άγκυρα έχει επανειλημμένως εκφράσει με δηλώσεις αξιωματούχων την ενόχληση της, ζητώντας να είναι μέρος των ενεργειακών σχεδίων στην περιοχή.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, και πρώην Γενικός Επιτελάρχης Χουλουσί Ακάρ, κατά τη διάρκεια επιθεώρησης της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα», δήλωσε ότι η Τουρκία, καταβάλλει προσπάθειες για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα, ενισχύοντας τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα δικαιώματα της στην περιοχή.

Πηγή: dw.com