ΚΟΣΜΟΣ

Διαδηλωτές κατά της κυβέρνησης Ράμα έξω από τη Βουλή

Διαδηλωτές κατά της κυβέρνησης Ράμα έξω από τη Βουλή

ΤΙΡΑΝΑ. Λίγες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες το μεσημέρι μπροστά στην αλβανική Βουλή στο κέντρο των Τιράνων, απαιτώντας από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Εντι Ράμα να παραιτηθεί, εξαιτίας οικονομικών σκανδάλων και σχέσεων με το οργανωμένο έγκλημα.
Εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν παραταχθεί από τα ξημερώματα μπροστά στο κτίριο του Κοινοβουλίου, με τις Αρχές να έχουν κατασκευάσει φράγματα από συρματόπλεγμα, σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί έφοδος των διαδηλωτών στην αίθουσα του Κοινοβουλίου.

Παραβιάζοντας την κομματική γραμμή, τέσσερις επιλαχόντες βουλευτές από το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα ορκίστηκαν χθες. Στις 23 Φεβρουαρίου, 53 βουλευτές του κόμματος προχώρησαν σε ομαδική παραίτηση, σε μία προσπάθεια να ωθήσουν την κυβέρνηση Ράμα σε παραίτηση. Δεκαέξι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος αναμένεται να αγνοήσουν την κομματική γραμμή και να αναλάβουν έδρα στο Κοινοβούλιο, με τον αριθμό αυτό να ενδέχεται να αυξηθεί εντός των προσεχών ημερών. Την ίδια ώρα, έξω από το κτίριο της Βουλής, ο επικεφαλής της ενωμένης αντιπολίτευσης και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, επέδιδε ψήφισμα στο σώμα, προειδοποιώντας ότι η ορκωμοσία βουλευτών της αντιπολίτευσης ήταν παράνομη.

Τα συγχαρητήριά του στην ανασυσταθείσα αντιπολίτευση προσέφερε στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής, ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα. Την ίδια στιγμή, ο Αλβανός πρωθυπουργός μίλησε με περιφρόνηση για την αντιπολίτευση, λέγοντας ότι η ομαδική παραίτηση των βουλευτών υπήρξε «πολιτική αυτοκτονία» και ότι το Δημοκρατικό Κόμμα δεν εκπροσωπεί κανέναν άλλο παρά μία κατηγορία πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.

Κάλπες τον Ιούνιο

Ο κ. Ράμα υπογράμμισε στο τέλος της ομιλίας του ότι οι δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά την προγραμματισμένη ημερομηνία τους, τον Ιούνιο.

Η αντιπολίτευση από τη μεριά της αγνόησε τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ΗΠΑ και διεθνών οργανισμών για έναρξη διαλόγου με την κυβέρνηση με στόχο να ξεπεραστεί το πολιτικό αδιέξοδο. Η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών, υπό τον πρωθυπουργό Εντι Ράμα, διαθέτει 74 έδρες στη Βουλή, επί συνόλου 140 εδρών, ενώ τα Τίρανα φιλοδοξούν να εκκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση αυτό το καλοκαίρι.