Σαν σήμερα η 1η επαγγελματική νίκη του Μάικ Τάισον που τον οδήγησε στην κορυφή του κόσμου (Βίντεο)

Σαν σήμερα η 1η επαγγελματική νίκη του Μάικ Τάισον που τον οδήγησε στην κορυφή του κόσμου (Βίντεο)

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γέννημα-θρέμμα του Μπρούκλιν, ο Μάικ Τάισον δεν άφηνε ποτέ κανέναν να μπει στο δρόμο του.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 επέστρεφε ματωμένος σπίτι του, όμως η μητέρα του ξεπερνούσε γρήγορα το αρχικό σοκ και συχνά τον ρωτούσε: «Ο άλλος που βρίσκεται τώρα;». Με τέτοιο σωματότυπο και τρομακτική μυϊκή δύναμη, ήταν φυσικό η… μαμά Τάισον να ανησυχεί περισσότερο μήπως ο κανακάρης της σκοτώσει κανέναν στο δρόμο, παρά να φάει λίγο ξύλο!

Εκτός όμως από το άγριο παρουσιαστικό και το τρομακτικό κενό ανάμεσα στα μπροστινά δόντια, ο Τάισον διέθετε και ταλέντο. Δεν αρκούν, βλέπετε, μόνο δυο-τρεις καλοί μάνατζερ για να στεφθεί κανείς παγκόσμιος πρωταθλητής σε ηλικία μόλις 19 ετών.

Το 1986 ο Τάισον, ο οποίος είχε ήδη αποκτήσει το προσωνύμιο «σιδερένιος» (Iron) που τον ακολουθούσε σε όλη την καριέρα του, έγινε ο νεότερος πυγμάχος που κατακτά τον τίτλο στα βαρέα βάρη.

Ηταν ανίκητος μέσα στο ρινγκ και οι περισσότεροι αντίπαλοί του τον έτρεμαν, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι, από τις 50 νίκες του ως επαγγελματίας, οι 44 ήταν με νοκ άουτ.

Σαν σήμερα η 1η επαγγελματική νίκη του Μάικ Τάισον που τον οδήγησε στην κορυφή του κόσμου (Βίντεο)-1

Η φήμη του εξαπλώθηκε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ο Τάισον «πουλούσε» κι αυτό εκμεταλλεύθηκαν με άριστο τρόπο οι μάνατζέρ του, από τον Μπιλ Κλέιτον έως τον Σέλι Φίνκελ, ενώ μετά από χρόνια πάνω του «πάτησε» και ο διάσημος Ντον Κινγκ. Ολοι οι αγώνες του ήταν «sold out» και οι αμοιβές του αστρονομικές. Δεν χρειάζονται και πολλά περισσότερα, για να «ξεφύγει» ένας 25χρονος.

Οι εξωαγωνιστικές δραστηριότητές του αρχίζουν να δημοσιοποιούνται το 1989, όταν η πρώτη συζυγός του, η πανέμορφη ηθοποιός Ρόμπιν Γκίβενς, καταθέτει αίτηση διαζυγίου. Μόλις λίγους μήνες μετά το γάμο τους, υποστήριξε ότι την έδερνε επανειλημμένως, ορισμένες φορές μαζί με τη μητέρα της.

Τον Φεβρουάριο του 1992 ο Τάισον φυλακίζεται έχοντας καταδικαστεί σε εξαετή κάθειρξη για το βιασμό της Μις «Μαύρη Αμερική», Ντεζιρέ Ουόσινγκτον.

Στη φυλακή γνωρίζει τη Μόνικα, αποφυλακίζεται το 1995, δύο χρόνια αργότερα την παντρεύεται και αποκτούν δύο παιδιά. Στο μεταξύ, δύο εβδομάδες πριν αποφυλακιστεί, ο Τάισον είχε υπογράψει συμφωνία με τον Ντον Κινγκ, στον οποίο εκχωρούσε το 30% όλων των κερδών του από τη στιγμή που θα επέστρεφε στους αγώνες, ενώ ποσοστό 20% πήραν οι δύο επίσημοι μάνατζέρ του, Τζον Χορν και Ρόρι Χόλογουεϊ. Ως αντάλλαγμα, ο Iron Mike κέρδισε 35.000.000 δολάρια από συμφωνίες με χορηγούς που είχε βρει ο Κινγκ.

Σαν σήμερα η 1η επαγγελματική νίκη του Μάικ Τάισον που τον οδήγησε στην κορυφή του κόσμου (Βίντεο)-2

Η επιστροφή του είχε ήδη δρομολογηθεί και η επάνοδός του ήταν εντυπωσιακή. Ο Τάισον νίκησε τον Φρανκ Μπρούνο και τον Μπρους Σέλντον σε αναμετρήσεις για τους τίτλους της WBC και της WBA αντίστοιχα, ξανακερδίζοντας τις ζώνες του πρωταθλητή. Ομως, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη αφού έχασε από τον Εβάντερ Χόλιφιλντ το 1996 και ένα χρόνο αργότερα, στον επαναληπτικό αγώνα, του έκοψε με τα δόντια το αυτί! Δύο ημέρες μετά την αναμέτρηση, ζήτησε συγγνώμη για τις πράξεις του, όμως τον Ιούλιο του 1997, η πυγμαχική του άδεια ακυρώθηκε.

Επιπλέον πλήρωσε πρόστιμο 3 εκατομμυρίων δολαρίων και τα έξοδα της ακρόασης. Τον Οκτώβριο του 1998 του επιστράφηκε η άδεια, ενώ ενδιάμεσα έναντι αδράς αμοιβής εμφανίστηκε στο κυρίως event της WrestleMania XIV, όπου ο ShawnMichaels αντιμετώπιζε τον Στόουν Στιβ Όστιν.

Ο Τάισον είχε την ευκαιρία και πάλι να αγωνιστεί για έναν τίτλο βαρέων βαρών κόντρα στον Λένοξ Λιούις, ο οποίος είχε στα χέρια του τους τίτλους WBC, IBF και IBO. Λίγους μήνες πριν την αναμέτρηση αυτή, εκανε μια δήλωση που σίγουρα έκανε κάποιους να ανατριχιάσους με τα λόγια του. «Θέλω την καρδιά σου, θέλω να φάω τα παιδιά σου». Στις 8 Ιουνίου 2002, ο Λιούις ήταν αυτός που κυριάρχησε στον αγώνα, όταν σημείωσε νοκ άουτ στον όγδοο γύρο. Ο ηττημένος αναγνώρισε την ήττα και έδωσε τα συγχαρητήρια μετά τον αγώνα.

Μετά την ήττα του απο τον Λιούς, επικράτησε επί του Κλίφορντ Ετιέν σε μόλις 49 δευτερόλεπτα και αυτή ήταν η τελευταία νίκη της καριέρας του. Λίγους μήνες αργότερα ο Τάισον χρεοκώπησε, ενώ η δεύτερη σύζυγός του, η Μόνικα, ζήτησε διαζύγιο αξιώνοντας «ένα σεβαστό ποσό για διατροφή» και την επιμέλεια των δύο παιδιών τους.

Σαν σήμερα η 1η επαγγελματική νίκη του Μάικ Τάισον που τον οδήγησε στην κορυφή του κόσμου (Βίντεο)-3

Τέλη 2006 συνελήφθη και την επόμενη χρονιά δήλωσε ένοχος για κατοχή κοκαΐνης. Καταδικάστηκε σε 24 ώρες φυλάκισης, 360 ώρες κοινωφελούς υπηρεσίας και τρία χρόνια υπό επιτήρηση. Ξεκίνησε το «Mike Tyson Cares Foundation» όπου έδινε στα παιδιά μια ευκαιρία για να παλέψουν με την παροχή καινοτόμων κέντρων που παρέχουν όλες τις ανάγκες των παιδιών από διαλυμένες οικογένειες.

Το 2009 χάνει την 4χρονη κόρη του, όταν το καλώδιο του διαδρόμου γυμναστικής που υπήρχε στο σπίτι, μπλέχτηκε γύρω από το λαιμό της. Σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και μπήκε αμέσως σε μηχανική υποστήριξη, όμως απεβίωσε λίγες ώρες αργότερα.

Το Σεπτέμβριο του 2013 ήταν σε μια τηλεοπτική σειρά στο Fox Sports 1 με όνομα «Being Mike Tyson» όπου έδειχνε την προσωπική ζωή του. Λίγο πριν τελειώσει η χρονιά κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Undisputed Truth», που ήταν στην λίστα των best sellers των New York Times.   

Ηταν 6 Μαρτίου του 1985 όταν ο Τάισον νίκησε με νοκ άουτ του Εκτορ Μερσέντες στον πρώτο του επαγγελματικό αγώνα.

Σαν σήμερα η 1η επαγγελματική νίκη του Μάικ Τάισον που τον οδήγησε στην κορυφή του κόσμου (Βίντεο)-4

Η ιστορία του πυγμάχου που απέδρασε από το γκέτο της Νέας Υόρκης, κέρδισε συνολικά πάνω από 300 εκατ. δολάρια, έγινε είδωλο, είχε δίπλα του πάντα εντυπωσιακές γυναίκες και τελικά τα έχασε όλα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή