Η πραγματική ζωή στην Β. Κορέα: Ακόμα μεγαλύτερη πείνα και ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας

Η πραγματική ζωή στην Β. Κορέα: Ακόμα μεγαλύτερη πείνα και ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όσον ο Κιμ Γιονγκ Ουν τον τελευταίο χρόνο «επέλυε» διπλωματικά το κρίσιμο ζήτημα των πυρηνικών δοκιμών της χώρας του, η Βόρεια Κορέα κατέγραψε τη χειρότερη παραγωγή τροφίμων των τελευταίων δέκα και πλέον ετών, σε μία δραματική εξέλιξη για τους κατοίκους, που ήδη είναι αντιμέτωποι με τον αυξημένο κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης.

Η χώρα βιώνει χρόνιες ελλείψεις τροφίμων λόγω των αυστηρών κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα, εξαιτίας των απαγορευμένων προγραμμάτων της με σκοπό την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Όμως, οπως ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη,  την περασμένη χρονιά η παραγωγή γεωργικών προϊόντων μειώθηκε ραγδαία, λόγω φυσικών καταστροφών, έλλειψης καλλιεργήσιμων γαιών και της εφαρμογής αναποτελεσματικών μεθόδων.

Οι συγκομιδές της περασμένης χρονιάς δεν ξεπέρασαν τα 4,95 εκατ. τόνους, ήταν δηλαδή μειωμένες κατά 500.000 τόνους, αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη σε έκθεσή τους για τις «ανάγκες και τις προτεραιότητες» του 2019.

Πρόκειται για «τη χαμηλότερη παραγωγή εδώ και πάνω από μια δεκαετία», επισήμανε σε ανακοίνωσή του ο συντονιστής του ΟΗΕ για τη Βόρεια Κορέα, ο Τάπαν Μίσρα. «Αυτό θα μεταφραστεί σε τεράστια έλλειψη τροφίμων», προειδοποίησε.

Συνέπεια της μεγάλης υποχώρησης της γεωργικής παραγωγής είναι πως 10,9 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βόρεια Κορέα, ήτοι το 43% του συνόλου του πληθυσμού, χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, δηλαδή 600.000 περισσότεροι από ό,τι την περασμένη χρονιά, ενώ υπάρχει αυξημένος κίνδυνος υποσιτισμού και ασθενειών.

Την ώρα που ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια αυξάνεται, ο ΟΗΕ έχει αναγκαστεί να μειώσει τον αριθμό-στόχο των Βορειοκορεατών στους οποίους σκοπεύει να προσφέρει βοήθεια, από τα έξι στα 3,8 εκατομμύρια, ελλείψει χρηματοδοτήσεων.

Ο Μίσρα υπογράμμισε πως μόλις το 24% του ποσού που είχε ζητηθεί από τον Οργανισμό την περασμένη χρονιά εξασφαλίστηκε και πρόσθεσε πως πρόκειται για μια από τις «πιο ανεπαρκώς χρηματοδοτούμενες» προσπάθειες να αντιμετωπιστούν ανθρωπιστικές κρίσεις «σε όλο τον κόσμο».

«Το ανθρώπινο κόστος της ανικανότητάς μας να ανταποκριθούμε είναι αδύνατον να μετρηθεί», συμπλήρωσε ο Μίσρα, ενώ κατέγραψε ταυτόχρονα πως οι διεθνείς κυρώσεις έχουν δημιουργήσει απρόβλεπτες καθυστερήσεις και εγείρουν μεγάλες προκλήσεις για τα προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας, μολονότι θεωρητικά αυτά έχουν εξαιρεθεί πλήρως βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με τις οποίες επιβλήθηκαν οι κυρώσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT