ΚΟΣΜΟΣ

Πιο κοντά στην κατασκευή τρίτου πυρηνικού σταθμού η Βουλγαρία

pio-konta-stin-kataskeyi-tritoy-pyrinikoy-stathmoy-i-voylgaria-2303641

Πιο κοντά στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου Μπελένε, στον Δούναβη, φαίνεται ότι είναι η Βουλγαρία, μετά την ανακοίνωση του Ιουνίου του 2018 για  επανέναρξη των εργασιών ακι μετά την ακύρωση του έργου το 2012, λόγω της αδυναμίας των αρμοδίων να βρουν κατάλληλους επενδυτές – εκτός της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η πυρηνική μονάδα στο Μπέλενε, υπολογίζεται ότι θα παράγει 2.000 μεγαβάτ και εκτιμάται ότι θα στοιχίσει 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τον Μάιο του 2018, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπορίσοφ είχε δηλώσει ότι η χώρα του προτίθεται να επανεξετάσει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε επισημαίνοντας ότι η επιλογή του στρατηγικού επενδυτή θα γίνει με προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού.

Σήμερα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Βουλγαρία, δήλωσε ότι η  Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε «εφόσον υπάρξει ανάλογη πρόταση».

Το 2006 η εταιρεία «Atomstroiexport», που είναι θυγατρική της κρατικής εταιρείας Rosatom, είχε κερδίσει τον διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή δύο πυρηνικών αντιδραστήρων στο Μπέλενε, όπου είχε φθάσει μάλιστα και ο εξοπλισμός. Ωστόσο το 2009 το έργο σταμάτησε, ενώ τον Μάρτιο του 2012 η Σόφια ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού,  εξαιτίας και των πιέσεων από ΕΕ  και ΗΠΑ για μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας από τη Ρωσία, η οποία είχε αναλάβει την κατασκευή του εργοστασίου. 

«Εφόσον οι εταίροι μας στην Βουλγαρία επιθυμούν να κατασκευάσουν έναν νέο πυρηνικό σταθμό, είναι καθόλα λογικό να αξιοποιήσουν τις δικές μας προτάσεις τις οποίες έχουμε εκθέσει» δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Επικαλούμενος την εμπειρία της Ρωσίας στον τομέα των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ο Μεντβέντεφ επεσήμανε ότι η Ρωσία έχει ήδη αναλάβει την κατασκευή πυρηνικών σταθμών στην Τουρκία, την Ουγγαρία και την Φινλανδία και διερωτήθηκε: « Γιατί λοιπόν να μην αναλάβει ένα παρόμοιο έργο και στην Βουλγαρία; Όταν μάλιστα το είχαμε ξεκινήσει».

 Ανάμεσα στους πιθανούς επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον βρίσκονται η κινεζική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας CNNC ενώ η βουλφαρική κυβέρνηση έχει προσκαλέσει και τη γαλλική Framatome να συμμετάσχει στο έργο.

Εκτός από τα σχέδια για τον σταθμό στο Μπέλενε, η Βουλγαρία διαθέτει ήδη δύο σοβιετικούς αντιδραστήρες 1.000 μεγαβάτ έκαστος στο Κοζλοντούι, επίσης στον Δούναβη, που καλύπτουν το 30% των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, REUTERS