Σαουδική Αραβία: Φήμες για ρήγμα μεταξύ βασιλιά Σαλμάν – διαδόχου

Σαουδική Αραβία: Φήμες για ρήγμα μεταξύ βασιλιά Σαλμάν – διαδόχου

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι πρόσφατα, ο 33χρονος πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας θεωρούνταν ο αδιαμφισβήτητος ισχυρός άνδρας του βασιλείου. Ωστόσο, η φρικιαστική δολοφονία του Σαουδάραβα Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της χώρας του, στην Κωνσταντινούπολη, αμαύρωσε το προφίλ του, με τη CIA να τον θεωρεί ηθικό αυτουργό. Η θέση του πρίγκιπα Μοχάμεντ στον Οίκο των Σαούντ φαίνεται να αμφισβητείται, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, που υποστηρίζει ότι ο 83χρονος βασιλιάς Σαλμάν έχει εξοργιστεί με σειρά πρόσφατων κινήσεων και επιλογών του γιου και διαδόχου του.

Το σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι η ένταση στις σχέσεις πατέρα και γιου κορυφώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν ο Σαλμάν επισκέφθηκε την Αίγυπτο, αφήνοντας πίσω του τον Μοχάμεντ ως «αναπληρωτή βασιλιά», σύμφωνα με το πρωτόκολλο. Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ διόρισε, απόντος του βασιλιά, τον αδελφό του Χαλίντ υπουργό Αμυνας και την πριγκίπισα Ρίμα μπιντ Μπαντάρ πρεσβευτή της χώρας στις ΗΠΑ, χωρίς να ρωτήσει καν τον πατέρα του. Λέγεται, μάλιστα, ότι ο βασιλιάς έμαθε τα καθέκαστα από την τηλεόραση.

Ακόμη χειρότερα, ο Σαουδάραβας μονάρχης ενημερώθηκε, ενώ βρισκόταν ακόμη στην Αίγυπτο, ότι υπήρχε κίνδυνος να εκδηλωθεί κάποια κίνηση του πρίγκιπα εναντίον του. Φαίνεται πως ο βασιλιάς πήρε πολύ σοβαρά τις προειδοποιήσεις στενών συμβούλων του, γιατί, πάντα σύμφωνα με τον Guardian, διέταξε να σπεύσει στην Αίγυπτο νέα 30μελής ομάδα ασφαλείας από πιστά στελέχη, που επελέγησαν από το υπουργείο Εσωτερικών. Μάλιστα, οι Σαουδάραβες σύμβουλοι έδιωξαν τους Αιγύπτιους αστυνομικούς που ήταν επιφορτισμένοι με την ασφάλεια του βασιλιά Σαλμάν, γεγονός που θεωρείται ενδεικτικό της καχυποψίας που τρέφει ο μονάρχης για τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντελφατάχ αλ Σίσι.

Οι αιχμάλωτοι

Οι σχέσεις μεταξύ βασιλιά και πρίγκιπα διαδόχου είχαν επιβαρυνθεί το προηγούμενο διάστημα λόγω διαφωνιών για τη μεταχείριση αιχμαλώτων πολέμου από την Υεμένη, αλλά και για τη στάση του Ριάντ έναντι των εν εξελίξει διαδηλώσεων στην Αλγερία και στο Σουδάν. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν εξόργισε πολλούς τον περασμένο μήνα όταν βάδισε στην οροφή της Καμπάα, του κυβικού οικοδομήματος από γρανίτη στη Μέκκα, σύμβολο του ιερότερου χώρου του Ισλάμ. Ενδεικτικό της δυσαρέσκειας του βασιλιά θεωρείται το γεγονός ότι ο πρίγκιπας διάδοχος δεν ήταν ανάμεσα στους επίσημους που υποδέχτηκαν τον μονάρχη κατά την επιστροφή του από την Αίγυπτο, γεγονός εντελώς ασυνήθιστο για το βασιλικό πρωτόκολλο. Στο μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ανακοίνωσε χθες ότι η κυβέρνησή του παρατείνει μέχρι τέλος Μαρτίου το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει στη Σαουδική Αραβία, επικαλούμενος τη στάση της στον πόλεμο της Υεμένης. Γαλλία και Βρετανία πίεζαν το Βερολίνο να άρει το εμπάργκο για να μην βλάψει την εμπορική αξιοπιστία των Ευρωπαίων εταίρων στο πεδίο των οπλικών συστημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή