Ο Γκουαϊδό καλεί τους Ευρωπαίους να ενισχύσουν τις κυρώσεις εναντίον της κυβέρνησης Μαδούρο

Ο Γκουαϊδό καλεί τους Ευρωπαίους να ενισχύσουν τις κυρώσεις εναντίον της κυβέρνησης Μαδούρο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό κάλεσε σήμερα την Ευρώπη να ενισχύσουν τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της κυβέρνησης Νικολάς Μαδούρο, μία ημέρα μετά την απέλαση του Γερμανού πρεσβευτή επειδή «παρενέβη» στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Οι ευρωπαϊκές χώρες «θα πρέπει να ενισχύσουν τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εμποδίσει τα χρήματα των Βενεζουελάνων να χρησιμοποιηθούν για να σκοτώσουν αντιπάλους του καθεστώτος και τους αυτόχθονες», δήλωσε ο Γκουαϊδό σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Ο Γκουαϊδό επέκρινε την απόφαση του Μαδούρο να απελάσει τον Γερμανό πρεσβευτή στο Καράκας, ζητώντας να «παραμείνει» στη Βενεζουέλα, ενώ σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel τόνισε ότι η εν λόγω ενέργεια της κυβέρνησης της Βενεζουέλας αποτελεί απειλή για τη Γερμανία. 

«Η Βενεζουέλα ζει υπό μία δικτατορία και αυτός ο τρόπος δράσης αποτελεί απειλή εναντίον της Γερμανίας. Ο Μαδούρο κρατά παράνομα την προεδρία. Δεν έχει τη νομιμοποίηση για να κηρύσσει έναν πρεσβευτή ανεπιθύμητο», κατήγγειλε, ευχαριστώντας παράλληλα το Βερολίνο «για την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχει».

«Το καθεστώς δεν απειλεί μόνο λεκτικά τον πρεσβευτή, απειλεί και τη σωματική του ακεραιότητα», τόνισε.

Ο Γερμανός πρεσβευτής Ντάνιελ Κρίνερ χαρακτηρίστηκε «ανεπιθύμητο πρόσωπο» στη Βενεζουέλα εξαιτίας «της παρέμβασής του στις εσωτερικές υποθέσεις» και του ζητήθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα μέσα σε 48 ώρες, όπως ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η αντιπροεδρία.

Την απέλαση αυτή καταδίκασε αμέσως το Βερολίνο, χαρακτηρίζοντάς την «ακατανόητη», ενώ εκτίμησε ότι «επιδεινώνει την κατάσταση και δεν συμβάλει στην άμβλυνση της κρίσης».

Ο Γερμανός διπλωμάτης μετέβη τη Δευτέρα στο διεθνές αεροδρόμιο του Καράκας, μαζί με δώδεκα περίπου άλλους Δυτικούς και Λατινοαμερικάνους διπλωμάτες, για να υποδεχθούν τον Γκουαϊδό ο οποίος επέστρεψε στη Βενεζουέλα. Μέχρι στιγμής το Καράκας έχει λάβει μέτρα μόνο εναντίον του Γερμανού πρεσβευτή.

Ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος αψήφησε την απαγόρευση που του είχε επιβληθεί και μετέβη στο εξωτερικό, ενώ είχε ανακοινώσει ότι θα επιστρέψει στη Βενεζουέλα «παρά τις απειλές».

Σε μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter το βράδυ της Δευτέρας ο Γκουαϊδό «ευχαρίστησε» τους διπλωμάτες «που συνόδευσαν την επιστροφή μας στη Βενεζουέλα», αναφερόμενος εκτός από τον πρεσβευτή της Γερμανίας και σε αυτούς της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ολλανδίας, της Ρουμανίας, του Καναδά, της Χιλής, της Αργεντινής, της Βραζιλίας, του Περού, του Ισημερινού και των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ χθες ο Τετάρτη ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον σκοπεύει να ανακαλέσει τις βίζες που έχουν δοθεί σε αξιωματούχους και τις οικογένειές τους που συνδέονται με την κυβέρνηση Μαδούρο.

«Σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοινώνει ότι οι ΗΠΑ θα ανακαλέσουν 7 βίζες, περιλαμβανομένων αυτών πολλών αξιωματούχων της κυβέρνησης Μαδούρο και των οικογενειών τους», τόνισε ο Πενς μιλώντας σε συνέδριο Λατινοαμερικάνων επιχειρηματιών.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος μάλιστα κατηγόρησε την Κούβα ότι φέρει μέρος της ευθύνης που ο Μαδούρο εξακολουθεί να είναι στην εξουσία.

«Η αλήθεια είναι ότι ο μόνος τρόπος που ο Μαδούρο παραμένει στην εξουσία είναι μέσω της βαρβαρότητας των υποστηρικτών του και με τη βοήθεια που λαμβάνει από την κομμουνιστική Κούβα», τόνισε ο Πενς, επαναλαμβάνοντας μια δήλωση που αποδίδεται στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ: «Ο Μαδούρο δεν είναι Βενεζουελάνος πατριώτης, είναι μαριονέτα της Κούβας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή