ΚΟΣΜΟΣ

The Times: Οι «μυστηριώδεις» πτήσεις από το Καράκας και η Αθήνα

567567567567
untitled-1--2
maduro-times
maduro65656

«O Mαδούρο "βγάζει χρυσό από τη Βενεζουέλα" για να κρατήσει το καθεστώς στη ζωή» είναι ο τίλος δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας The Times, το οποίο κάνει λόγο για σειρά «μυστηριωδών» πτήσεων από το Καράκας τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. 

«Μια σειρά από μυστηριώδεις πτήσεις από το Καράκας τις τελευταίες ημέρες δημιούργησαν υποψίες ότι το καθεστώς Μαδούρο μετακινεί κρυφά τόνους χρυσού από τη χώρα και τους πουλάει σε εμπόρους στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή», αναφέρεται χρακτηριστικά στο επίμαχο δημοσίευμα. 

Παράλληλα αναφέρει ότι την 1η Μαρτίου, ένα Boeing 777 που ανήκει στη ρωσική χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία Nordwind και το οποίο θεωρείται ότι δεν είχε επιβάτες, εντοπίστηκε να πετάει από το Καράκας στην Καμπάλα, την πρωτεύουσα της Ουγκάντα. Εκεί σταμάτησε για λίγες ώρες πριν συνεχίσει την πορεία του προς τη Ζανζιβάρη και έπειτα επέστρεψε στο Καράκας.

Το ίδιο αεροπλάνο είχε εντοπιστεί στο διεθνές αεροδρόμιο του Καράκας στα τέλη Ιανουαρίου, όπου προφανώς ήταν έτοιμο να πετάξει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με φορτίο 20 τόνων χρυσού αξίας 650 εκατομμυρίων λιρών, ωστόσο το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη συμφωνία «πάγωσε» μετά από αμερικανικές πιέσεις. 

the-times-oi-mystiriodeis-ptiseis-apo-to-karakas-kai-i-athina0
Γράφημα από το δημοσίευμα των Times του Λονδίνου.

Το αεροπλάνο της Nordwind δεν ήταν η μόνη πτήση που παρέδωσε ένα ύποπτο φορτίο από το Καράκας στην Ουγκάντα τις τελευταίες ημέρες: μια αεροπορική πηγή δήλωσε στους Times ότι μια ευρωπαϊκή εταιρεία τσάρτερ με γραφείο στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας έκανε συμφωνία  να μεταφέρει τέσσερις τόνους σε ράβδους χρυσού από το Καράκας στο Entebbe την περασμένη εβδομάδα.

«Το αεροσκάφος Falcon 900, το οποίο είναι εγγεγραμμένο στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA, πραγματοποίησε μια απρογραμμάτιστη στάση στην Αθήνα στις 2 Μαρτίου μετά την επίσκεψη στο Abu Dhabi», αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα. 

Το βρετανικό δημοσίευμα σημειώνει επίσης ότι η Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δήλωσε ότι το αεροπλάνο έλαβε άδεια προσγείωσης μόνο για ανεφοδιασμό, ενώ επισημαίενι ότι το αεροσκάφος παρέμεινε στο έδαφος για περισσότερες από τέσσερις ώρες.

«Η αντιπολίτευση θεώρησε ότι προσγειώθηκε για να πάρει μία πληρωμή σε ευρώ για μια προηγούμενη παράδοση χρυσού, προτού επιστρέψει στο Καράκας», υπογραμμίζει η εφημερίδα, η οποία παραθέτει μεταξύ άλλων και τη δήλωση του Χοσέ Γκουέρα στον ΣΚΑΪ: «Το αεροπλάνο δεν θα είχε προσγειωθεί στην Ελλάδα αν δεν συνέβαινε κάτι».

Επισημαίνει δε ότι ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, Φρέντι Φερνάρντεζ, διέψευσε τα δημοσιεύματα.

Το άρθρο καταλήγει με αναφορά στον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σημειώνοντας ότι «είναι ένας από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον πρόεδρο Μαδούρο και όχι τον αντίπαλό του Χουάν Γκουαϊδό».