Bate – Bola: To άγνωστο καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο (βίντεο – φωτογραφίες)

Bate – Bola: To άγνωστο καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο (βίντεο – φωτογραφίες)

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Μακριά από τις παραλίες, το Σαμπαδρόμιο, τις χορεύτριες με μπικίνι πάνω σε φαντασμαγορικά άρματα και τα πλήθη των τουριστών, στις βόρειες και δυτικές περιοχές του ευρύτερου Ρίο ντε Τζανέιρο ζωντανεύει ένα παράλληλο σύμπαν Καρναβαλιού: το bate-bola, το μυστικό, γοητευτικό, εναλλακτικό καρναβάλι του Ρίο, με ρίζεςστη παράδοση των caritos στη βόρεια Πορτογαλία. 

Στις εργατικές γειτονιές Guadelupe, Oswaldo Cruz και Madureira, βγαίνουν στις πλατείες και τους δρόμους ομάδες κλόουν bate-bola (αυτοί που χτυπούν τη μπάλα), χορεύοντας και τραγουδώντας, φορώντας διαβολικές μάσκες και ρούχα με ζωηρόχρωμες κουκούλες.   

Γνωστό επίσης και ως «clovis» (πιστεύεται ότι είναι παραφθορά της αγγλικής λέξης «clown»), το bate-bola αναδύθηκε ως μέρος των εορτασμών στο Ρίο στις αρχές του 20ού αιώνα, λόγω της επιρροής των Πορτογάλων αποίκων ενώ το 2012, το Δημαρχείο του Ρίο ανακήρυξε  επισήμως κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης.

Bate – Bola: To άγνωστο καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο (βίντεο – φωτογραφίες)-1

 Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά, πιστεύεται ότι υπάρχουν έως και 400 turmas (ομάδες bate-bola), που το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς το αφιερώνουν στη δημιουργία των πιο τρομακτικά όμορφων κοστουμιών (λέγονται «fantasias») για το Καρναβάλι.

Η απόκοσμη ομορφιά και ενέργεια του bate-bola τράβηξε το μάτι -και τον φακό- του Γάλλου φωτογράφου Vincent Rosenblatt, που για χρόνια φωτογράφιζε tourmas από γειτονιές όπως οι Mangueira, Oswaldo Cruz και Realengo. «Ο κόσμος του bate-bola είναι μαγευτικός και αμφίσημος. Εδώ, έχουμε άντρες σε ροζ φορέματα, να φοράνε φρουτώδη αρώματα, είναι σχεδόν ανυπόφορα γλυκερά. Θέλουν να αποπλανήσουν κι επίσης να τρομοκρατήσουν τον κόσμο. Είναι αμφίσημο, όμορφο, αλλά ταυτόχρονα τρομακτικό» λέει ο Vincent Rosenblatt.
 
Bate – Bola: To άγνωστο καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο (βίντεο – φωτογραφίες)-2

Ωστόσο, οι παρελάσεις του bate-bola αγνοούνται σε μεγάλο βαθμό από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Βραζιλίας, και αντιμετωπίζονται με καχυποψία από τη μεσαία και ανώτερη τάξη του Ρίο.

Το χάος είναι αναπόφευκτο, σε πολλές περιπτώσεις turmas από διαφορετικές περιοχές συμπλέκονται άσχημα μεταξύ τους, και για να υπάρχει κάποιος έλεγχος ορίζεται συγκεκριμένος χρόνος για να κάνει κάθε ομάδα τη saida της, την έξοδο της στους δρόμους. Οι μικρότερες ομάδες, δεκαμελής ή εικοσαμελής βγαίνουν νωρίς το απόγευμα, οι πιο καθιερωμένες, μεγάλες turmas, όταν πέσει το σκοτάδι.
 
Bate – Bola: To άγνωστο καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο (βίντεο – φωτογραφίες)-3
 
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή