Brexit, ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα

Brexit, ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ απομένουν μόλις 20 ημέρες για την 29η Μαρτίου, που έχει οριστεί από το βρετανικό Κοινοβούλιο ως ημερομηνία εξόδου από την Ε.Ε., η πυκνή πολιτική ομίχλη που έχει εγκατασταθεί εδώ και μήνες πάνω από το Λονδίνο δεν λέει να διαλυθεί. Ολα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά, από τη χαώδη έξοδο χωρίς συμφωνία μέχρι το δεύτερο δημοψήφισμα, με πιθανότερη, για πολλούς αναλυτές, την αναβολή του Brexit.

Την εβδομάδα που πέρασε, ο γενικός εισαγγελέας της Βρετανίας Στίβεν Κοξ και ο υπουργός Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες ελπίζοντας ότι θα εξασφαλίσουν κάποιες ευνοϊκές, για την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, αλλαγές στο ακανθώδες θέμα του ιρλανδικού συνόρου. Σε αυτή την περίπτωση, η Βρετανίδα πρωθυπουργός ήλπιζε ότι θα είχε κάποιες πιθανότητες να πετύχει το εκ πρώτης όψεως αδύνατο: να περάσει, στην ψηφοφορία της ερχόμενης Τρίτης, από τη Βουλή των Κοινοτήτων το σχέδιό της, το οποίο απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία στις 15 Ιανουαρίου. Ηδη, αρκετοί από τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς του Brexit στην κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών έδειχναν πιο ευέλικτοι, ενώ η Μέι προσπάθησε να προσεταιριστεί Εργατικούς βουλευτές με τη δημιουργία ταμείου για την ενίσχυση υποβαθμισμένων πόλεων και δεσμεύσεις για τα εργατικά δικαιώματα στη μετά το Brexit εποχή. 

Ωστόσο οι Κοξ και Μπάρκλεϊ γύρισαν με άδεια χέρια από τις Βρυξέλλες και μια δεύτερη ήττα της Μέι στην ψηφοφορία της Τρίτης διαγράφεται σχεδόν βέβαιη, αν δεν υπάρξει μια εξέλιξη της τελευταίας στιγμής. Την επομένη, η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει εάν δέχεται ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Αν αυτή η εκδοχή απορριφθεί –κάτι που θεωρείται βέβαιο– τότε στις 14 Μαρτίου θα γίνει τρίτη ψηφοφορία για το ενδεχόμενο αναβολής του Brexit, τουλάχιστον για λίγους μήνες. Πολλοί θεωρούν ότι αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο, αν και ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει σε τι θα μπορούσε να ωφελήσει η παράταση, πέρα από την ωρίμανση των συνθηκών για ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή