DW: Νέα κρίση στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας

DW: Νέα κρίση στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας επέκρινε την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μην ανανέωση τη διαπίστευση Γερμανών ανταποκριτών στην Τουρκία.

Η παρεμπόδιση δημοσιογράφων να ασκούν το καθήκον τους δεν είναι συμβατή με την αντίληψη της γερμανικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την ελευθερία Τύπου, δηλώνει ο κ. Μάας σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η μη ανανέωση της διαπίστευσης αφορά τρεις ανταποκριτές γερμανικών μέσων ενημέρωσης. Εκτός αυτού περίπου 80 ξένοι δημοσιογράφοι, ανάμεσα τους πολλοί Γερμανοί, περιμένουν εδώ και δύο μήνες να τους ανανεωθεί η διαπίστευση για φέτος.

Αυστηροποίηση της ταξιδιωτικής οδηγίας

Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης χαρακτηρίζουν σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα την τουρκική στάση ως «προσβολή». Το Βερολίνο δεν σκοπεύει «να κάνει τα στραβά μάτια» αλλά θα θέτει το θέμα μονίμως στην ατζέντα των διμερών επαφών. Ως μια πρώτη αντίδραση της Γερμανίας θα πρέπει να θεωρηθεί η αυστηροποίηση της ταξιδιωτικής οδηγίας για την Τουρκία, του υπουργείου Εξωτερικών.

Η οδηγία προειδοποιεί πως ενδεχομένως θα πρέπει να αναμένονται επιπλέον μέτρα σε βάρος Γερμανών δημοσιογράφων αλλά και σε βάρος «οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών», δηλαδή των γερμανικών πολιτικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.

Στην οδηγία αναφέρονται πρόσφατες δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης, βάσει των οποίων απειλούνται κατά την είσοδό τους στην Τουρκία με σύλληψη άτομα που συμμετείχαν σε εκδηλώσεις οργανώσεων στο εξωτερικό που θεωρούνται «τρομοκρατικές», όπως για παράδειγμα το κίνημα Γκιουλέν.

Επίσης κινδυνεύουν να συλληφθούν και να καταδικασθούν σε πολυετή ποινή φυλάκισης ακόμη και Γερμανοί που σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκαναν επικριτικά σχόλια για την τουρκική κυβέρνηση και τον πρόεδρο της χώρας ή απλώς τα επιδοκίμασαν.

Πηγή: Deutsche Welle

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή