Ο Σι Ζινπίνγκ «επαναστατεί» αφήνοντας τα μαλλιά του να ασπρίσουν

Ο Σι Ζινπίνγκ «επαναστατεί» αφήνοντας τα μαλλιά του να ασπρίσουν

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O πρόεδρος της Κίνας Σι Ζινπίνγκ αψηφώντας δεκαετίες πολιτικής παράδοσης αφήνει τα μαλλιά του να ασπρίσουν, γράφει το CNN.

Οι άσπρες τρίχες του προέδρου Ζινπίνγκ έχουν προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον της κινεζικής κοινής γνώμης. Τα επίσημα πορτραίτα των Κινέζων ηγετών, οι οποίοι συνήθως αναλαμβάνουν τα καθήκοντα τους μετά τα 60, για χρόνια τους απεικόνιζαν με κατάμαυρα μαλλιά.

Η παράδοση της βαφής μαλλιών έχει τις ρίζες της στην εποχή του Μάο Τσε Τούνγκ, ιδρυτή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Η μόδα έγινε πιο έντονη την δεκαετία του 1990. Οι ηγέτες της χώρας θέλουν να φαίνονται «εντυπωσιακοί και να παρουσιάζουν μία αψεγάδιαστη εικόνα», δηλώνει ο Γουίλι Λαμ, καθηγητής στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και έμπειρος αναλυτής της κινεζικής πολιτικής σκηνής. «Ο Ζινπίνγκ θέλει να καταρρίψει αυτόν τον μύθο και να παρουσιαστεί σαν ένας καθημερινός Κινέζος, ένας άνθρωπος του λαού», προσθέτει ο Λαμ.

Ο Ζινπίνγκ προσπαθεί να διατηρήσει την εικόνα του «απλού ανθρώπου» από το 2012 όταν και ανέλαβε την εξουσία της χώρας. Οι πρωτοβουλίες του για την καταπολέμηση της φτώχειας και η εκστρατεία του κατά της διαφθοράς, η οποία μέχρι στιγμής έχει στείλει στη φυλακή πάνω από ένα εκατομμύριο Κινέζους αξιωματούχους, τον έχει κάνει ιδιαίτερη δημοφιλή, σημειώνει το CNN.

Ωστόσο, η περσινή τροπολογία του συντάγματος η οποία του επιτρέπει να παραμείνει στην εξουσία, καθώς και η υπερβολική προπαγάνδα υπέρ της κυβέρνησης του, έχουν διχάσει τον κινεζικό λαό.

«Το γεγονός ότι δεν βάφει τα μαλλιά του μπορεί να αποδειχθεί μία στρατηγική κατευνασμού της κριτικής που δέχεται ότι προσπαθεί να μοιάσει στον Μάο», προσθέτει ο Λαμ. «Είναι ένας τρόπος να δείχνει λιγότερο αριστοκρατικός, με την κινεζική έννοια», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή