ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Οκτώ χρόνια από το φονικό τσουνάμι και την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα (φωτογραφίες)

iaponia-okto-chronia-apo-to-foniko-tsoynami-kai-tin-pyriniki-katastrofi-tis-foykoysima-fotografies-2304300

Η Ιαπωνία τίμησε σήμερα την 8η επέτειο από τον σεισμό των 9 Ρίχτερ και το τσουνάμι του 2011 που σκότωσε περισσότερους από 18.000 ανθρώπους και άφησε μια κατεστραμμένη ακτογραμμή στα βορειοανατολικά χώρας, η οποία δεν έχει ακόμα ανακατασκευαστεί πλήρως.

iaponia-okto-chronia-apo-to-foniko-tsoynami-kai-tin-pyriniki-katastrofi-tis-foykoysima-fotografies0

Εκατομμύρια Ιάπωνες, με λουλούδια και κεριά, προσευχήθηκαν στην μνήμη των θυμάτων, με τελετές μνήμης μπροστά σε επίσημα και αυτοσχέδιοα μνημεία που στήθηκαν σε όλη τη χώρα μετά την καταστροφή.  Ένα λεπτό σιγής τηρήθηκε στις 14:46 (τοπική ώρα, 07:46 ώρα Ελλάδας) σε όλη την Ιαπωνία, ακριβώς την ώρα που στις 11 Μαρτίου 2001 σημειώθηκε ο σεισμός μεγέθους 9 βαθμών στα ανοικτά του νησιού Χονσού. 

iaponia-okto-chronia-apo-to-foniko-tsoynami-kai-tin-pyriniki-katastrofi-tis-foykoysima-fotografies2

Το τσουνάμι που προκλήθηκε από τα 9 Ρίχτερ σε αρκετές ακτές έφτασε τα 15 μέτρα ύψος, αν και το μέγιστο ύψος που καταγράφηκε ήταν 40,5 μέτρα. Συμπαρέσυρε σπίτια, κτίρια, αυτοκίνητα, ακόμα και πλοία, φτάνοντας κατά τόπους έως και 20 χιλιόμετρα μέσα στο εσωτερικό της στεριάς.
 
iaponia-okto-chronia-apo-to-foniko-tsoynami-kai-tin-pyriniki-katastrofi-tis-foykoysima-fotografies4

Οι τελευταίες επίσημες αναφορές αναφέρουν ότι ο σεισμός και το τσουνάμι σκότωσαν 15.897 άτομα ενώ 2.553 εξακολουθούν να αγνοούνται.

iaponia-okto-chronia-apo-to-foniko-tsoynami-kai-tin-pyriniki-katastrofi-tis-foykoysima-fotografies6

Ο σεισμός προκάλεσε επίσης την καταστροφή στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας Φουκουσίμα Ντάιτσι. Τις μέρες μετά τον σεσμό σημειώθηκαν εκρήξεις σε αντιδραστήρες του σταθμού και καταγράφηκε διαρροή μεγάλης ποσότητας ραδιενέργειας στο περιβάλλον.

iaponia-okto-chronia-apo-to-foniko-tsoynami-kai-tin-pyriniki-katastrofi-tis-foykoysima-fotografies8

Από  το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, 123.000 άνθρωποι εξακολουθούν να μην μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους εξαιτίας των υψηλών ποσοστών ραδιενέργειας στην περιοχή.

iaponia-okto-chronia-apo-to-foniko-tsoynami-kai-tin-pyriniki-katastrofi-tis-foykoysima-fotografies10

Η Φουκουσίμα θεωρείται η  χειρότερη πυρηνική καταστροφή που έχει καταγραφεί μετά αυτή του Τσερνόμπιλ το 1986.