Brexit: Συμβιβασμό στο παρά πέντε αναζητεί η Μέι στο Στρασβούργο

Brexit: Συμβιβασμό στο παρά πέντε αναζητεί η Μέι στο Στρασβούργο

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστατη προσπάθεια για συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής σηματοδοτεί η μετάβαση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, στο Στρασβούργο, λίγες ώρες πριν την αυριανή ψηφοφορία για το Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Νωρίτερα σήμερα είχε γίνει γνωστό ότι η Κομισιόν ξεκαθάρισε πως η λήψη σοβαρών αποφάσεων μέσα στην εβδομάδα άπτεται του βρετανικού κοινοβουλίου, μετά το μηδενικό αποτέλεσμα των συνομιλιών που διεξήχθησαν με το Λονδίνο, στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ωστόσο, στόχος της Μέι στην πόλη της Αλσατίας, όπου θα συναντηθεί με τον Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, είναι να επιτύχει έναν συμβιβασμό με τις Βρυξέλλες, προκειμένου να αποφύγει μια νέα μεγάλη ήττα στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπως συνέβη πριν περίπου δύο μήνες, όταν οι βουλευτές είχαν απορρίψει με συντριπτική πλειοψηφία την πρότασή της για το διαζύγιο με την Ε.Ε.

Βασικό αγκάθι στις συνομιλίες μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών παραμένει το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, το λεγόμενο «backstop», με την Ε.Ε. να παραμένει, πάντως, αμετακίνητη στις θέσεις της και να αρνείται να ανοίξει και πάλι το κείμενο της συμφωνίας σε διαπραγμάτευση.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που η συμφωνία απορριφθεί εκ νέου από τη βρετανική βουλή, τότε οι βουλευτές την Τετάρτη θα ψηφίσουν πάλι για το εάν η χώρα θα αποχωρήσει άτακτα και χωρίς συμφωνία. Αν και πάλι το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, θα ακολουθήσει νέα ψηφοφορία την Πέμπτη, με αντικείμενο, αυτή τη φορά, το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.

με πληροφορίες από AP, Reuters, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή