Αναστέλλονται όλες οι πτήσεις των Boeing 737 Μax 8 στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο

Αναστέλλονται όλες οι πτήσεις των Boeing 737 Μax 8 στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) αποφάσισε να αναστείλει όλες τις πτήσεις των Boeing 737-8 και 737-9 στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, αρχής γενομένης από τις 21.00 ώρα Ελλάδας, στον απόηχο της αεροπορικής τραγωδίας της Κυριακής στην Αιθιοπία.

«H EASA αποφάσισε να αναστείλει όλες τις πτήσεις των δύο μοντέλων» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η συντριβή του 737 Max 8 της Ethiopian Airlines κοντά στην Αντίς Αμπέμπα, τέσσερις μήνες μετά από παρόμοιο δυστύχημα στο ίδιο μοντέλο αεροσκάφους της Lion Air στην Ινδονησία, οδήγησε πολλές χώρες και εταιρείες να καθηλώσουν στο έδαφος αυτό το αεροσκάφος μεσαίων αποστάσεων.

Σύμφωνα με το Flightglobal, σχεδόν το 40% των 371 Boeing 737 Max 8 που χρησιμοποιούνταν έχει καθηλωθεί στο έδαφος, περιλαμβανομένων 97 αεροσκαφών στην Κίνα.

Σε ανάλογες αποφάσεις είχαν νωρίτερα οδηγηθεί οι υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας δεκάδων κρατών ανάμεσα στα οποία και τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά.

Συγκεκριμένα οι βρετανικές αρχές, απαγορεύοντας τις πτήσεις του συγκεκριμένου αεροσκάφους πάνω από την επικράτεια της χώρας, ανακοίνωσαν:

«Η Πολιτική Αεροπορία του Ηνωμένου Βασιλείου παρακολουθεί στενά την κατάσταση, καθώς ωστόσο δεν έχουμε επαρκείς πληροφορίες από τον καταγραφέα δεδομένων της πτήσης (σσ: πρόκειται για το ένα από τα δύο μαύρα κουτιά), εκδώσαμε ως προληπτικό μέτρο οδηγία να σταματήσει κάθε πτήση από κάθε εταιρία, είτε αναχωρεί, είτε προσγειώνεται είτε υπερίπταται του βρετανικού εναέριου χώρου».

Στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Βρετανικής Πολιτικής Αεροπορίας προσθέτει ότι η συγκεκριμένη οδηγία θα βρίσκεται σε ισχύ «μέχρι νεοτέρας».

Σε ανάλογη κίνηση προχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης και η Γαλλική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς και η αντίστοιχη Ιρλανδική: «Καθώς δεν έχουμε προς το παρόν επαρκείς πληροφορίες από τον καταγραφέα δεδομένων, εκδώσαμε οδηγίες να μην υπάρξουν απογειώσεις , προσγειώσεις και πτήσεις στον Ιρλανδέζικο εναέριο χώρο».

Επιπλέον το υπουργείο Μεταφορών της Γερμανίας του Βελγίου και της Νορβηγίας είχαν διατάξει το κλείσιμο του γερμανικού εναέριου χώρου για το συγκεκριμένο αεροσκάφος.

Νωρίτερα την αναστολή των πτήσεων των Boeing 737 Max 8 είχαν ανακοινώσει οι εξής χώρες

Κίνα

Η Κινεζική Υπηρεσία Αεροπορίας ζήτησε από τις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες να διακόψουν τις πτήσεις των Boeing 737 Max 8 μέχρι να υπάρξει επιβεβαίωση από τις αμερικανικές αρχές και την Boeing ότι έχουν ληφθεί μέτρα που διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των πτήσεων.

Μεταξύ των κινεζικών εταιρειών που διαθέτουν αυτό το μοντέλο αεροσκάφους είναι οι Air China, Hainan Airlines και Shanghai Airlines.

Ινδονησία

Οι ινδονησιακές αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν προσωρινά τις πτήσεις των αεροσκαφών αυτών που ανήκουν στις εταιρείες Lion Air και Garuda.

Αυστραλία

Η υπηρεσία ασφάλειας πολιτικής αεροπορίας της Αυστραλίας ανέστειλε όλες τις πτήσεις από και προς την χώρα των αεροσκαφών τύπου Boeing Co 737 MAX. Η απόφαση της Αυστραλίας επηρεάζει μόνο τις εταιρείες Singapore Airlines, Silk Air και Fiji Airways καθώς προς το παρόν καμία αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία δεν διαθέτει αυτό το μοντέλο στον στόλο της.

Βιετνάμ

Ο διευθυντής της υπηρεσίας ασφάλειας πολιτικής αεροπορίας του Βιετνάμ Ντιν Βιέτ Θανγκ δήλωσε ότι οι βιετναμέζικες αεροπορικές εταιρείες δεν θα χρησιμοποιήσουν αυτό το μοντέλο αεροσκάφους της Μπόινγκ.

Ο ίδιος είπε ότι η Υπηρεσία αποφάσισε να μην χορηγήσει άδεια πτήσης σε Boeing 737 Max μέχρι να αποσαφηνιστεί η αιτία του δυστυχήματος και μέχρι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας να ανακοινώσει ποιά μέτρα πρόκειται να λάβει.

Νότια Κορέα

Το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε την καθήλωση των αεροσκαφών της Easter μέχρι την πραγματοποίηση των αναγκαίων ελέγχων.

Μεξικό

Ο μεξικανικός αερομεταφορέας Aeroméxico ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις πτήσεις των έξι αεροσκαφών Boeing 737 MAX 8 που διαθέτει στον στόλο του ωσότου να λάβει σαφείς πληροφορίες σχετικά με την έρευνα για τη συντριβή αεροπλάνου της Ethiopian Airlines.

Αργεντινή

H αεροπορική εταιρεία της Αργεντινής Aeorlineas Argentinas ανακοίνωσε "την προσωρινή αναστολή της εμπορικής εκμετάλλευσης" των πέντε Boeing 737 MAX 8 που διαθέτει.

Μογγολία

Οι αρχές απαγόρευσαν την πτήση του 737 MAX 8 της Mongolian Airlines.

Ινδία

Οι αρχές έχουν επιβάλει επιπλέον μέτρα ασφαλείας στις ομάδες συντήρησης εδάφους και στο πλήρωμα των αεροσκαφών. Δύο ινδικές εταιρείες χρησιμοποιούν το Boeing 737 MAX 8: η Spicejet (12 αεροσκάφη) και η Jet Airways (5 αεροσκάφη), όμως η εταιρεία αυτή έχει διαβεβαιώσει ότι κανένα από τα συγκεκριμένα αεροπλάνα δεν είναι σε λειτουργία αυτή την περίοδο.

Τουρκία  

Η Τουρκία ανέστειλε τις πτήσεις των αεροσκαφών Boeing 737 Max 8 και 9 ως «προληπτικό μέτρο», γνωστοποίησαν σήμερα αξιωματούχοι. Σε ανακοίνωση, το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών τονίζει ότι τα δύο μοντέλα αεροσκαφών ενεπλάκησαν σε δύο διαφορετικά δυστυχήματα τους τελευταίους πέντε μήνες. Από την πλευρά του, ο τουρκικός αερομεταφορέας Turkish Airlines ανακοίνωσε ότι σταμάτησε τις πτήσεις των 12 αεροσκαφών τύπου Boeing 737 Max.

Σε αναβάθμιση του λογισμικού προχωράει η Boeing

Η Boeing επιβεβαίωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας (τα ξημερώματα της Τρίτης ώρα Ελλάδας) ότι θα εγκαταστήσει μια αναβάθμιση του λογισμικού σε όλα τα αεροσκάφη του τύπου 737 MAX 8, λίγες ώρες αφότου η ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA) ανακοίνωσε πως θα ζητήσει να γίνουν «αλλαγές στον σχεδιασμό» του μοντέλου ως τον Απρίλιο.

Η Μπόινγκ δεν έκανε ρητώς καμία συσχέτιση ανάμεσα στην αναβάθμιση αυτή και στη συντριβή ενός 737 MAX 8 της Ethiopian Airlines προχθές Κυριακή στην Αιθιοπία. Στην ανακοίνωση πάντως εκφράζονται τα συλλυπητήρια της διεύθυνσής της προς τους συγγενείς των 157 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους.

Η εταιρεία εξήγησε ότι μετά την προηγούμενη συντριβή αεροπλάνου του τύπου που ανήκε στη Lion Air, στην Ινδονησία τον Οκτώβριο, αναπτύχθηκε μια «βελτίωση του λογισμικού ελέγχου» του 737 MAX, προκειμένου το μοντέλο να γίνει «ακόμη πιο ασφαλές». Η αναβάθμιση του λογισμικού σε όλο τον στόλο θα γίνει «μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες», διαβεβαίωσε.

 

Πηγή: Reuters, Associated Press, AΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή