Πίεση ΗΠΑ στη Γερμανία για τις σχέσεις της με Κίνα και Ρωσία

Πίεση ΗΠΑ στη Γερμανία για τις σχέσεις της με Κίνα και Ρωσία

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανεξαρτησία της Γερμανίας έναντι των ΗΠΑ όταν πρόκειται για την υπεράσπιση στρατηγικών συμφερόντων της επιβεβαίωσε η Αγκελα Μέρκελ, απορρίπτοντας τις αμερικανικές πιέσεις για μποϊκοτάζ εναντίον του κινεζικού κολοσσού στον τομέα των τηλεπικοινωνιών Huawei.

«Η ασφάλεια, ιδιαίτερα αναφορικά με την επέκταση των δικτύων νέας γενεάς 5G, αλλά και ευρύτερα στην ψηφιακή σφαίρα, είναι πολύ σημαντικό ζήτημα για τη γερμανική κυβέρνηση, γι’ αυτό καθορίζουμε μόνοι μας τα στάνταρ ασφαλείας», δήλωσε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Γερμανία Ρίτσαρντ Γκρένελ απηύθυνε επιστολή στον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, προειδοποιώντας τον ότι η Ουάσιγκτον θα αναθεωρήσει τη συνεργασία της με το Βερολίνο στην ανταλλαγή πληροφοριών αν η Γερμανία δεν αποκλείσει «αναξιόπιστους εταίρους», όπως η Huawei, από την ανάπτυξη του δικτύου 5G. Ωστόσο, ο Μίκαελ Γκρόσε – Μπρέμερ, ηγετικό στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών στο Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι η Γερμανία είναι σε θέση να εξασφαλίζει την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών της «χωρίς υποδείξεις από την αμερικανική κυβέρνηση».

Ο Ρίτσαρντ Γκρένελ προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις στη Γερμανία όταν κάλεσε τις γερμανικές εταιρείες να φύγουν από το Ιράν αν θέλουν να αποφύγουν κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Με δηλώσεις του στην Wall Street Journal, ο Αμερικανός πρεσβευτής, άνθρωπος της εμπιστοσύνης του Ντόναλντ Τραμπ, καλεί τη Γερμανία να ακυρώσει τον αγωγό μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ενώ άλλος Αμερικανός αξιωματούχος πιθανολογούσε ακόμη και την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Γερμανίας για το ίδιο θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή