Υποχωρεί ο Μπουτεφλίκα, αλλά δεν παραιτείται από την προεδρία

Υποχωρεί ο Μπουτεφλίκα, αλλά δεν παραιτείται από την προεδρία

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΛΓΕΡΙ. Χιλιάδες Αλγερινοί διαδήλωσαν χθες σε πόλεις της χώρας απαιτώντας ουσιαστικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης του 82χρονου προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα να μη διεκδικήσει πέμπτη συνεχόμενη θητεία. Ο βαρύτατα άρρωστος Μπουτεφλίκα, που δεν έχει εμφανισθεί δημοσίως εδώ και χρόνια, ύστερα από τουλάχιστον δύο εγκεφαλικά επεισόδια, αρνήθηκε ωστόσο να παραιτηθεί.

Ο Μπουτεφλίκα υπέκυψε στις έντονες πολιτικές πιέσεις που άσκησαν στον ίδιο και σε στενούς του συνεργάτες κύκλοι του στρατού και της Δικαιοσύνης. Η αναβολή της διεξαγωγής προεδρικών εκλογών, που ήταν προγραμματισμένες για τον Απρίλιο, μπορεί ωστόσο να επιτρέψει στον Μπουτεφλίκα να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα. Η συμβιβαστική λύση που πρότεινε η προεδρία αφορά τη διοργάνωση συνεδρίου για το μέλλον της χώρας, υπό τον βετεράνο διπλωμάτη και πρώην ΥΠΕΞ Λακντάρ Μπραχίμι και με τη συμμετοχή επιτροπών. Το συνέδριο αναμένεται να επιβλέψει τη μετάβαση εξουσίας, να συντάξει προσχέδιο συντάγματος και να ορίσει ημερομηνία προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή. Οι διαδηλωτές εξέφραζαν, όμως, χθες την καχυποψία τους για τις διεργασίες αυτές και για την επιλογή του 80χρονου Μπραχίμι ως επικεφαλής του συνεδρίου.

Η προειδοποίηση του στρατού, με τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων να εκφράζει την Κυριακή την ελπίδα του για «ανανέωση», χωρίς να αναφερθεί ούτε μία φορά στον πρόεδρο Μπουτεφλίκα, η πρωτοφανής διαδήλωση δικηγόρων και δικαστικών την περασμένη εβδομάδα και τα άρθρα-καταπέλτες κατά του καθεστώτος από εμβληματικές μορφές του πολέμου της ανεξαρτησίας, όπως η Τζαμιλά Μπουχιρέντ και η Ζόχρα Ντριπ, έδωσαν το οριστικό χτύπημα στην «κλίκα» Μπουτεφλίκα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή