Καθηλώνονται δύο τύποι Boeing

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι πιέσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ προκειμένου να απαγορευθούν οι πτήσεις αεροσκαφών τύπου 737 Μax 8 της εταιρείας Boeing εντάθηκαν χθες, καθώς η μία μετά την άλλη, οι υπηρεσίες αεροπλοΐας ανά την υφήλιο καθήλωναν τα εν λόγω αεροσκάφη στο έδαφος. Μετά τη συντριβή του 737 Μax 8 των Αιθιοπικών Αερογραμμών από την οποία έχασαν τη ζωή τους 157 άνθρωποι και εν μέσω κατάρρευσης της τιμής της μετοχής της Boeing, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε διορθώσεις στο λογισμικό του θαλάμου διακυβερνήσεως.

Τα αεροσκάφη 737 πετούν εδώ και δεκαετίες, αλλά ο νέος τύπος Μax 8 μετρά λιγότερα από δύο χρόνια στους αιθέρες. Το γεγονός ότι δύο καινούργια αεροσκάφη τέτοιου τύπου συνετρίβησαν με παρόμοιο τρόπο (λίγο μετά την απογείωση, με τους πιλότους να αναφέρουν προβλήματα στο σύστημα διακυβέρνησης) σε δύο διαφορετικά σημεία του κόσμου εντός έξι μηνών σήμανε συναγερμό στις υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) απαγόρευσε όχι μόνο την προσγείωση και απογείωση αεροσκαφών 737 Max 8 και Max 9 από τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, αλλά και την είσοδο αεροσκαφών τέτοιου τύπου στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

Μετά το ντόμινο απαγορεύσεων που επεβλήθη με βάση την αρχή της προφύλαξης, οι εταιρείες που απέμειναν να χρησιμοποιούν αεροσκάφη τέτοιου τύπου ήταν οι αμερικανικές Southwest Airlines και American Airlines, οι καναδικές Air Canada, WestJet και Sunwing, η FlyDubai από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Spice Jet από την Ινδία.

Η Boeing εξακολούθησε, χθες, να υποστηρίζει ότι τα αεροσκάφη μπορούν να συνεχίσουν τις πτήσεις, ενώ ζήτησε και έλαβε ανανεωμένο πιστοποιητικό αξιοπλοΐας πτήσεων από τη ρυθμιστική αρχή FAA. Η στάση της FAA επικρίθηκε από το προσωπικό των αερογραμμών, αλλά και από γερουσιαστές και των δύο παρατάξεων.

«Το 737 Max 8 είναι πολύ κερδοφόρο για την Boeing. Τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες πρέπει να γίνουν στο Κογκρέσο ακροάσεις για να δούμε αν μια κυβέρνηση που αρνήθηκε να υψώσει ανάστημα απέναντι στη Σαουδική Αραβία για να προστατεύσει τις πωλήσεις όπλων της Boeing βάζει εκ νέου ζωές σε κίνδυνο για τον ίδιο λόγο», δήλωσε η γερουσιαστής, υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, Ελίζαμπεθ Γουόρεν. «Η FAA πρέπει να σταματήσει άμεσα τις πτήσεις του αεροσκάφους αυτού, μέχρι να διασφαλιστεί ότι μπορεί να πετάει».

Η Αμερικανίδα υπουργός Μεταφορών Ελέιν Τσάο δήλωσε ότι αν διαπιστωθεί πρόβλημα ασφαλείας, οι ρυθμιστικές αρχές θα ενεργήσουν άμεσα. «Αν η FAA αντιληφθεί ότι υπάρχει κάποιο ζήτημα που αφορά την ασφάλεια, θα ενεργήσουμε άμεσα», είπε. «Θέλω να είστε σίγουροι ότι λαμβάνουμε αυτά τα περιστατικά, αυτά τα δυστυχήματα, πολύ σοβαρά».

Η μετοχή της Boeing έχασε 7% της αξίας της χθες, πέρα από το 5% που είχε απολέσει προχθές. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ μίλησε στο τηλέφωνο με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, χωρίς να γίνει γνωστό το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Νωρίτερα, πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εκφράσει ανησυχία για την αυτοματοποίηση των αεροσκαφών. «Τα αεροπλάνα γίνονται πολύ πολύπλοκα», έγραψε. «Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ δεν θέλω για πιλότο τον Αλμπερτ Αϊνστάιν. Θέλω σπουδαίους επαγγελματίες που να μπορούν να πάρουν τον έλεγχο των αεροπλάνων».

Τα σχόλια του Τραμπ ξεσήκωσαν αντιδράσεις από πιλότους, που σημείωσαν ότι ακόμη και στα πιο προηγμένα αεροσκάφη «πάντα υπάρχει τρόπος να πάρει ο πιλότος τον έλεγχο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή