Προσέγγιση Ορμπαν από Βέμπερ

Προσέγγιση Ορμπαν από Βέμπερ

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Απόπειρα προσέγγισης με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν πραγματοποίησε χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, προκειμένου να αποτραπεί η διάσπαση της ευρωπαϊκής συντηρητικής παράταξης ενόψει ευρωεκλογών. Ο Βέμπερ συναντήθηκε με τον Ορμπαν στη Βουδαπέστη, σε μία συζήτηση που κύλησε «σε καλό κλίμα» αλλά «χωρίς να επιλυθούν οι εκκρεμείς διαφορές».

Ο Βέμπερ εστίασε τις δημόσιες τοποθετήσεις του στο ζήτημα του Πανεπιστημίου Κεντρικής Ευρώπης (CEU) το οποίο λειτουργεί πάνω από δύο δεκαετίες στην Ουγγαρία, προσφέροντας πτυχία αμερικανικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Το πανεπιστήμιο, του οποίου ιδρυτής είναι ο ουγγρικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος, ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει με το νέο νομικό πλαίσιο που έχει θέσει η κυβέρνηση Ορμπαν και θα μετεγκατασταθεί στη Βιέννη.

Η λύση που πρότεινε, χθες, ο Βέμπερ στον Ορμπαν είναι να χρηματοδοτήσει το κρατίδιο της Βαυαρίας δύο έδρες διδασκαλίας στο πανεπιστήμιο αυτό, στον τομέα της διακυβέρνησης, και μία τρίτη έδρα να χρηματοδοτηθεί από ιδρύματα με την επίβλεψη του πολυτεχνείου του Μονάχου. Δεν είναι σαφές σε τι θα βοηθήσει η διευθέτηση αυτή, ούτε αν έγινε αποδεκτή από τον Ορμπαν, ο οποίος έχει χτίσει την πολιτική του σταδιοδρομία στη βάση της αντίθεσης προς τις ιδέες του Σόρος.

Στις 20 Μαρτίου θα συγκληθεί η διάσκεψη των 56 ευρωπαϊκών κομμάτων που συναπαρτίζουν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και θα αποφασιστεί αν το ουγγρικό Φιντέζ μπορεί να παραμείνει μέλος του κόμματος. Δεκατρία κόμματα, μεταξύ αυτών τα γερμανικά CDU/CSU έχουν ψηφίσει υπέρ της αποπομπής του Φιντέζ από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή