Προς αναβολή του Brexit, θολό τοπίο για τη Μέι

Προς αναβολή του Brexit, θολό τοπίο για τη Μέι

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προσωρινή αναστολή ή ακόμη και η ακύρωση του Brexit είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη, ύστερα από την αποτυχία της ύστατης προσπάθειας της Τερέζα Μέι να πείσει τη Βουλή των Κοινοτήτων για το σχέδιό της.

«Αν η αποψινή ψηφοφορία αποβεί άγονη, αν αυτό το σχέδιο δεν περάσει, τότε το Brexit μπορεί να χαθεί», είχε δηλώσει προηγουμένως στο Κοινοβούλιο η πρωθυπουργός, σχεδόν ψιθυριστά, με τις φωνητικές χορδές της καταπονημένες από τις εξαντλητικές διαπραγματεύσεις των προηγούμενων ημερών.

Παρά τις εκκλήσεις, η συμφωνία αποχώρησης απορρίφθηκε με 341-242 ψήφους, καθώς οι «νομικά δεσμευτικές» διαβεβαιώσεις των Βρυξελλών δεν καθησύχασαν τις ανησυχίες των σκληροπυρηνικών για το επίμαχο θέμα του ιρλανδικού συνόρου.

Οι ούτως ή άλλως πενιχρές ελπίδες της Μέι να ανατρέψει τη συντριπτική πλειοψηφία 432-202, με την οποία είχε απορριφθεί το σχέδιό της στις 15 Ιανουαρίου, είχαν υποστεί μοιραίο πλήγμα ήδη από χθες το μεσημέρι. Ο γενικός εισαγγελέας Τζέφρεϊ Κοξ αποφάνθηκε ότι το νομικό ρίσκο να παγιδευτεί επ’ άπειρον η Βρετανία στην τελωνειακή ένωση μέσω του λεγόμενου «μηχανισμού ασφαλείας» για το ιρλανδικό σύνορο παραμένει στο ακέραιο. Στη συνέχεια, τόσο το συντηρητικό κόμμα DUP της Βόρειας Ιρλανδίας, από την υποστήριξη του οποίου κρίνεται η επιβίωση της κυβέρνησης Μέι, όσο και η ομάδα των σκληροπυρηνικών οπαδών του Brexit στο εσωτερικό των Συντηρητικών διεμήνυσαν ότι θα καταψηφίσουν το σχέδιο.

Κρίσιμες αποφάσεις

Μετά τη χθεσινοβραδινή εξέλιξη, το βρετανικό Κοινοβούλιο καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις, ενώ απομένουν μόλις 16 ημέρες για την 29η Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία υποτίθεται ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. σύμφωνα με νόμο που έχει ήδη ψηφιστεί. Θεωρείται πολύ πιθανό ότι μέχρι αύριο θα τεθεί σε ψηφοφορία πρόταση για αναβολή του Brexit, ενδεχομένως για λίγους μήνες. Με δεδομένο ότι η μόνη εναλλακτική πρόταση θα ήταν μια χαώδης έξοδος χωρίς συμφωνία, κάτι που αναμένεται να απορριφθεί στη σημερινή ψηφοφορία, η αναβολή θεωρείται πλέον σχεδόν βέβαιη. Αντίθετα, εντελώς αβέβαιο διαγράφεται το πολιτικό μέλλον της Τερέζα Μέι, καθώς οι φωνές για αντικατάστασή της ή και για πρόωρες εκλογές ενισχύονται. Μετά και την τελευταία αποτυχία, οι Βρυξέλλες σήκωσαν τα χέρια ψηλά. «Η Ε.Ε. έκανε ότι περνάει από το χέρι της ώστε να βοηθήσει την ψήφιση της συμφωνίας αποχώρησης», δήλωσε ο διαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ. «Το αδιέξοδο μπορεί να λυθεί μόνο στη Βρετανία. Oι προετοιμασίες μας για το ενδεχόμενο εξόδου χωρίς συμφωνία είναι πιο σημαντικές από ποτέ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή