Αφγανιστάν: Τουλάχιστον πέντε Αφγανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν από αεροπορικά πλήγματα

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον πέντε Αφγανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν από αεροπορικά πλήγματα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον πέντε αφγανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι 10 τραυματίστηκαν σε αεροπορικές επιδρομές των δυνάμεων των ΗΠΑ στην επαρχία Ουρουζγκάν (νότια) χθες Τετάρτη, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, οι στρατιώτες που σκοτώθηκαν από τα «φίλια πυρά» επάνδρωναν ένα σημείο ελέγχου. Η επιδρομή έγινε «εξαιτίας έλλειψης σωστού συντονισμού», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας.

Η αποστολή Resolute Support του NATO στην Καμπούλ ανέφερε ότι οι επιδρομές έγιναν σε αυτοάμυνα, αφού κοινή περίπολος των αφγανικών και των αμερικανικών δυνάμεων δέχθηκε πυρά κοντά στο σημείο ελέγχου. Δεν επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε τον αριθμό των απωλειών.

«Τα πλήγματα έγιναν αφού οι αφγανικές και αμερικανικές δυνάμεις δέχθηκαν πυρά όπλων μικρού διαμετρήματος και εκτοξευτήρων οπλοβομβίδων και ζήτησαν αεροπορική υποστήριξη σε αυτοάμυνα», ανέφερε η Ντέμπρα Ρίτσαρντσον, εκπρόσωπος της αποστολής.

Κατά μία πηγή, οι αφγανοί στρατιώτες στο σημείο ελέγχου πιθανόν νόμισαν ότι επρόκειτο να δεχθούν επίθεση από Ταλιμπάν και γι' αυτό άνοιξαν πυρ εναντίον της αμερικανοαφγανικής δύναμης.

Ένας κάτοικος της περιοχής, ο Χατζί Λαλ Αγά, δήλωσε ότι τα αεροσκάφη «έπλητταν το σημείο ελέγχου για περίπου 30 λεπτά».

Ένα μέλος του επαρχιακού συμβουλίου της Ουρουζγκάν, ο Μοχάμαντ Ζάχερ Χαν Ναντερί, δήλωσε ότι 7 άνδρες του αφγανικού στρατού σκοτώθηκαν και άλλοι 10 τραυματίστηκαν στον βομβαρδισμό, στα περίχωρα της Ταρίν Κοτ, της πρωτεύουσας της επαρχίας.

Μεγάλα τμήματα της Ουρουζγκάν ελέγχονται από τους Ταλιμπάν.

Τα περιστατικά απωλειών εξαιτίας «φίλιων πυρών» δεν είναι σπάνια, γεγονός που προκαλεί εντάσεις ανάμεσα στους ντόπιους και τις ξένες δυνάμεις. Τον Ιούλιο του 2017, 16 αφγανοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή που έγινε από λάθος στη Χελμάντ, επαρχία που γειτονεύει με την Ουρουζγκάν.

Περίπου 17.000 ξένοι στρατιωτικοί σταθμεύουν το τρέχον διάστημα στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο της αποστολής του NATO υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ για την εκπαίδευση, την υποστήριξη και την καθοδήγηση των αφγανικών δυνάμεων. Υπάρχουν ορισμένες μονάδες των ΗΠΑ που διεξάγουν παράλληλα αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και εμπλέκονται σε μάχες με τους Ταλιμπάν, το καθεστώς των οποίων εκδιώχθηκε από την εξουσία το 2001.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT