Πτήση Αιθιοπικών Αερογραμμών: «Δεν ήθελε να πάει, ο αποχωρισμός μας ήταν στενάχωρος»

Πτήση Αιθιοπικών Αερογραμμών: «Δεν ήθελε να πάει, ο αποχωρισμός μας ήταν στενάχωρος»

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρωί της περασμένης Κυριακής, η 29χρονη Ελίζαμπεθ Μινγιλέτ χαιρέτησε τον άνδρα της, φίλησε τον δέκα μηνών γιο της και έφυγε για τη δουλειά της, στο αεροδρόμιο Μπόλε της αιθιοπικής πρωτεύουσας. Η Μινγιλέτ ήταν ένα από τα οκτώ μέλη του πληρώματος του ολοκαίνουργιου 737 Μax 8 που απογειώθηκε με κατεύθυνση το Ναϊρόμπι, αλλά συνετρίβη μόλις έξι λεπτά αργότερα.

Για την οικογένειά της, οι παγκόσμιες επιπτώσεις της συντριβής, η αναταραχή στην αεροπορική βιομηχανία, οι απώλειες της Boeing δεν έχουν καμία σημασία. Το σημαντικό είναι ότι η νεαρή κοπέλα χάθηκε και δεν επέστρεψε ούτε νεκρή.

Τα γεμάτα καύσιμα ντεπόζιτα του αεροσκάφους αποτέφρωσαν σχεδόν ολοσχερώς το εσωτερικό του, με αποτέλεσμα οι Αρχές να ανακοινώνουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν σοροί. Κάποια υπολείμματα γενετικού υλικού ίσως ταυτοποιηθούν σε κάποιο εργαστήριο σε άγνωστο χρονικό διάστημα, αλλά για την ώρα, το πένθος που έχει συγκλονίσει την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας δεν έχει σημείο αναφοράς.

Στη μακρινή Σλοβακία, ο αντιπρόεδρος του συντηρητικού Εθνικού Κόμματος, Αντον Χρνκο, δέχθηκε ακόμη βαρύτερο πλήγμα. Ο γιος του, που εργαζόταν ως ταξιδιωτικός πράκτορας, είχε κάνει δώρο ένα ταξίδι στην Κένυα στην αδελφή του και στη μητέρα του, αφήνοντας πίσω τον Χρνκο, να περιμένει μάταια την επιστροφή τους.

Στην Ιταλία ο 66χρονος αρχαιολόγος Σεμπαστιάνο Τούζα, που δύο χρόνια νωρίτερα είχε γλιτώσει από επιθετικό καρκίνο, είχε δισταγμούς πριν ξεκινήσει το ταξίδι. «Δεν ήθελε να πάει, ο αποχωρισμός μας ήταν στενάχωρος» είπε η γυναίκα του Βαλέρια. «Αλλά είχε μια βαθιά αίσθηση του καθήκοντος, πίστευε ότι η αρχαιολογία μεταφέρει μήνυμα ειρήνης και δένει τους λαούς με την ιστορία τους».

Υπήκοοι 35 χωρών βρίσκονταν στο μοιραίο αεροπλάνο, μεταξύ αυτών 19 υπάλληλοι του ΟΗΕ που μετέβαιναν σε διάσκεψη του Οργανισμού στην Κένυα.

Δύσκολο έργο

Πολυεθνική είναι και η ομάδα που έχει συρρεύσει στο σημείο της συντριβής. Ενας ένας, συγγενείς και φίλοι των 157 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους καταφθάνουν στο σημείο προσφέροντας λουλούδια, αφήνοντας φωτογραφίες και σημειώματα. «Το χρωστάμε στις οικογένειες να καταλάβουμε τι συνέβη», είπε ο Βρετανός πρέσβης Αλαστερ Μακ Φέιλ, του οποίου η χώρα έχασε εννέα ανθρώπους. Κινέζοι ειδικοί της αεροπλοΐας έφθασαν στο σημείο με λιβάνι, καρπούς και κομμάτια αιθιοπικού ψωμιού ιτζέρα. Απίθωσαν τις προσφορές, έσκυψαν όλοι μαζί το κεφάλι σε ένδειξη σεβασμού και άρχισαν τη δουλειά.

Το έργο τους είναι δύσκολο, καθώς τα συντρίμμια είναι όχι μόνο καμένα, αλλά και βυθισμένα στο έδαφος. Ενας από τους πρώτους που είδε το αεροσκάφος μετά τη συντριβή, ο πιλότος Σόλομον Γκίζοου είπε ότι έμοιαζε σαν το αεροπλάνο να το είχε καταπιεί η γη. Το ίδιο είπε και ο διευθύνων σύμβουλος των Αιθιοπικών Αερογραμμών, Τεβόλντε Γκεμπρεμαριάμ, φθάνοντας στο σημείο. Ο Τεβόλντε στάθηκε μόνος του, κρατώντας ένα κομμάτι από τα συντρίμμια και κοιτάζοντας τον κρατήρα, σε μια εικόνα που έκανε πολύ γρήγορα τον γύρο του κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή