Φως σε ξεχασμένες υποθέσεις

Φως σε ξεχασμένες υποθέσεις

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μάισα Σάντμπεκ είχε πάρει απόφαση ότι ουδέποτε θα δικαιωνόταν. Τον Φεβρουάριο του 2017 είχαν ήδη περάσει πέντε χρόνια αφότου είχε πέσει θύμα βιασμού στο Τουσόν της Αριζόνας από άνδρα τον οποίο είχε γνωρίσει μέσω Ιντερνετ. Η αστυνομία είχε ολιγωρήσει, λέγοντας ότι η υπόθεση βασιζόταν αποκλειστικά και μόνο στην καταγγελία της και ότι ο δράστης αρνείτο το περιστατικό. Για όλα αυτά τα χρόνια, τα πειστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας και οι ιατρικές εξετάσεις της παρέμειναν στις αποθήκες της αστυνομίας. Με δύο παιδιά και με δεύτερο γάμο, η Μάισα συνέχισε τη ζωή της.

Εως ότου μια μέρα, ένας αστυνομικός χτύπησε την πόρτα της και της είπε ότι χάρη σε δωρεά της εισαγγελίας του Μανχάταν, οι Αρχές του Τουσόν είχαν επανεξετάσει περιστατικά βιασμών και ίχνη DNA που είχαν συλλέξει από τα θύματα. Υστερα από πέντε χρόνια, τα στοιχεία είχαν εξεταστεί και η αστυνομία είχε διαπιστώσει ότι το γενετικό υλικό ανήκε στον Νέιθαν Λέμπε. Τον Φεβρουάριο, ο Λέμπε καταδικάστηκε για τη σεξουαλική κακοποίηση επτά γυναικών, ενώ η Μάισα κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη.

Μία από τις χιλιάδες

Η υπόθεση της Μάισα Σάντμπεκ δεν είναι παρά μία από τις χιλιάδες που αναψηλαφήθηκαν από τις Αρχές μετά τη δωρεά ύψους 38 εκατ. δολαρίων της εισαγγελίας του Μανχάταν, με στόχο την επανεξέταση των «κιτ βιασμών» που περιέχουν στοιχεία της έρευνας και γενετικό υλικό από τα θύματα. Η δωρεά επέτρεψε μέχρι στιγμής την άσκηση διώξεων εναντίον 165 υπόπτων και την καταδίκη 64 από αυτούς, για εγκλήματα που θεωρούνταν ξεχασμένα. Αξιοποιώντας κεφάλαια, τα οποία είχαν δεσμευθεί στη Νέα Υόρκη από ξένες τράπεζες για παραβίαση κυρώσεων, ο τότε εισαγγελέας Σάιρους Βάνς ο νεότερος είχε προβεί στη δωρεά το 2015. «Διαλευκάναμε βιασμούς στη Νέα Υόρκη με στοιχεία που ανακαλύψαμε στη Φλόριντα, στο Μίσιγκαν, στη Βόρεια Καρολίνα, στο Τέξας, στην Πενσιλβάνια και στη Βιρτζίνια», είχε πει ο Βανς.

Η αναψηλάφηση έφερε στο φως κατά συρροήν βιαστές, οι οποίοι διέφευγαν τη σύλληψη εδώ και δεκαετίες. Στο Μέμφις του Τενεσί, η αστυνομία προέβη στην εκταφή της σορού του σεσημασμένου κακοποιού Ρόμπερτ Μπράσερ, ο οποίος αποδείχθηκε ότι είχε διαπράξει οκτώ βιασμούς σε τρεις πολιτείες, προτού αυτοκτονήσει. Στην Τζόρτζια, πειστήρια από βιασμό του 2003 οδήγησαν την αστυνομία στον Ντάντρε Σαμπάζ, ο οποίος είχε διαπράξει 14 βιασμούς μεταξύ 2001 και 2005. Η δωρεά στην αστυνομία του Λας Βέγκας επέτρεψε τη διαλεύκανση του φόνου της Νάντια Αϊβερσον, η σορός της οποίας εντοπίστηκε τον Μάιο του 1997 σε οικοδομή. Πέρυσι, ο συνταξιούχος αστυνομικός Αρτ Σίουολ συνελήφθη για τον φόνο, καθώς το DNA του εντοπίστηκε στο «κιτ» του θύματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή