100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1924: Εγκαθιδρύεται αβασίλευτη δημοκρατία

100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1924: Εγκαθιδρύεται αβασίλευτη δημοκρατία

42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Εθνική Συνέλευση κηρύσσει έκπτωτη τη βασιλική δυναστεία και επιλέγει ως πολίτευμα της Ελλάδας την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Στο πολιτειακό δημοψήφισμα της 13ης Απριλίου, ο λαός αποφαίνεται υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας. Προσωρινός πρόεδρος της Δημοκρατίας από την 1η Μαΐου ο Π. Κουντουριώτης.

Η «Κ» αναφέρει: «Ήσαν τρεις κι έπαιρναν το καφεδάκι τους. Ελληνικός καφές χωρίς πολιτικήν συζήτησιν δεν μπορή να εννοηθή. Ποίος Έλλην πίνει καφέ χωρίς καϊμάκι; Η πολιτική συζήτησις είναι το καϊμάκι του καφέ μας. Ο ένας εφρόνει υπέρ της Δημοκρατίας και έλεγε όσα διαβάζομε κάθε μέρα εις τας δημοκρατικάς εφημερίδας.».

100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1924: Εγκαθιδρύεται αβασίλευτη δημοκρατία-1

Το δημοσίευμα και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας για την εγκαθίδρυση του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος στην ημερομηνία 24 Μαρτίου 1924 στο χρονολόγιο της «Κ» για τα εκατό χρόνια κυκλοφορίας της.

100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1924: Εγκαθιδρύεται αβασίλευτη δημοκρατία-2

24 Μαρτίου 1924: Λαϊκή συγκέντρωση σε κεντρικό αθηναϊκό δρόμο για την ανακήρυξη της αβασίλευτης δημοκρατίας (Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τόμ. ΙΕ, Εκδοτική Αθηνών).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή