Δίωξη για ανθρωποκτονίες τη «Ματωμένη Κυριακή»

Δίωξη για ανθρωποκτονίες τη «Ματωμένη Κυριακή»

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΕΛΦΑΣΤ. Ενας απόστρατος Βρετανός αλεξιπτωτιστής θα αντιμετωπίσει δίωξη για δύο ανθρωποκτονίες κατά τη διάρκεια της «Ματωμένης Κυριακής» του 1972, όταν 13 άοπλοι Καθολικοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν από βρετανικά πυρά σε ένα από τα πλέον διαβόητα περιστατικά της σύρραξης στη Βόρεια Ιρλανδία.

Τα πειστήρια που συνέλεξαν οι εισαγγελικές αρχές δεν επέτρεψαν την άσκηση διώξεων σε 16 άλλους απόστρατους Βρετανούς στρατιωτικούς, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της εισαγγελίας της Βόρειας Ιρλανδίας.

Στις 30 Ιανουαρίου 1972, στρατιώτες του επίλεκτου Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών μη εγκεκριμένης πορείας διαμαρτυρίας στη συνοικία Μπόγκσαϊντ, προπύργιο των Καθολικών στο Λοντοντέρι. Οι αλεξιπτωτιστές σκότωσαν 13 ανθρώπους και τραυμάτισαν 14 άλλους, ένας από τους οποίους υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του. Δικαστική έρευνα για τα γεγονότα της «Ματωμένης Κυριακής», που πραγματοποιήθηκε το 2010, απεφάνθη ότι τα θύματα ήταν αθώοι πολίτες και δεν απειλούσαν με κανέναν τρόπο τους αλεξιπτωτιστές, διαψεύδοντας τις πάγιες θέσεις της κυβέρνησης του Λονδίνου. Η βρετανική κυβέρνηση επέμενε ότι μεταξύ των άοπλων διαδηλωτών βρίσκονταν ελεύθεροι σκοπευτές της αυτονομιστικής οργάνωσης ΙΡΑ. Η έκθεση Σάβιλ, που δημοσιοποιήθηκε το 2010 ύστερα από έρευνα διάρκειας 12 ετών, ανέτρεψε το πόρισμα της αρχικής έρευνας της δεκαετίας του 1970, που εμφάνιζε τους αλεξιπτωτιστές να αμύνονται έχοντας δεχθεί πυκνά πυρά.

Σε χθεσινές της δηλώσεις, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Λονδίνου ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος απόστρατος αλεξιπτωτιστής θα λάβει την καλύτερη δυνατή νομική αρωγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή