Βαρύ πλήγμα θα επιφέρει στην Ε.Ε. η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου

Βαρύ πλήγμα θα επιφέρει στην Ε.Ε. η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αρνητική επίπτωση στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είχε ενδεχόμενη κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και η επιβολή επιπλέον δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound). Το μεγαλύτερο πλήγμα θα υποστούν στην περίπτωση γενικευμένου εμπορικού πολέμου οικονομίες με σημαντικές εξαγωγές προς την Αμερική, όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και η Ουγγαρία. Το ελληνικό ΑΕΠ υπολογίζεται πως θα είναι το 2030 κατά περίπου 0,3% χαμηλότερο και η απασχόληση μειωμένη κατά περίπου 0,14%.

Η έρευνα βασίζεται στην (όχι απίθανη) υπόθεση ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν το 2019 δασμούς ύψους 25% σε όλες τις εισαγωγές βιομηχανικών και αγροτικών προϊόντων από την Ε.Ε. και από την Κίνα και πως Βρυξέλλες και Πεκίνο θα απαντήσουν με το ίδιο νόμισμα. Σε αυτό το σενάριο προβλέπεται πως το ΑΕΠ της Ε.Ε. «28» θα είναι το 2020 κατά 0,8% χαμηλότερο σε σχέση με το επίπεδο στο οποίο θα βρισκόταν χωρίς την επιβολή υψηλότερων δασμών. Τον Φεβρουάριο η Κομισιόν είχε προβλέψει πως η οικονομία της Ε.Ε. «28» θα αναπτυχθεί το 2020 με ρυθμό 1,7%, συνεπώς η κήρυξη εμπορικού πολέμου από τις ΗΠΑ θα καταδίκαζε την Ε.Ε. σε πολύ χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης. Μάλιστα, σύμφωνα με την έκθεση της Eurofound, η αρνητική επίπτωση στην οικονομία της Ε.Ε. θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, κυρίως εξαιτίας της μείωσης των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ και της αύξησης του πληθωρισμού στην Ε.Ε. «28». Το 2025 το ΑΕΠ της Ε.Ε. «28» προβλέπεται πως θα είναι κατά 1% χαμηλότερο, όπως και το 2030. Η απασχόληση επίσης θα δεχθεί πλήγμα και θα είναι κατά 0,3% χαμηλότερη το 2025 και το 2030. Η κατανάλωση θα μειωθεί κατά 0,4% το 2020 και θα είναι κατά 0,5% χαμηλότερη το 2025 και το 2030.

Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές θα δεχθούν ισχυρό πλήγμα, ούσες χαμηλότερες κατά 3,8% το 2020 και κατά 3,9% το 2025 και το 2030. Από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. πιο ευάλωτη στην επιβολή υψηλότερων δασμών από τους Αμερικανούς είναι η Γερμανία, το ΑΕΠ της οποίας θα είναι κατά 2,1% χαμηλότερο το 2030, δεδομένου πως έχει τις υψηλότερες εξαγωγές προς τις ΗΠΑ από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Το παγκόσμιο ΑΕΠ προβλέπεται πως θα είναι κατά 0,3% χαμηλότερο, ενώ το αμερικανικό τον πρώτο χρόνο θα μειωθεί κατά 0,1% και κατά 0,3% το 2030, κυρίως εξαιτίας της υψηλότερης τιμής των τροφίμων. Το κινεζικό ΑΕΠ αρχικά θα μειωθεί κατά 1%, ωστόσο με την πάροδο του χρόνου θα περιοριστεί η αρνητική επίπτωση χάρη στο γεγονός πως η Κίνα θα καταφέρει να αυξήσει τις εξαγωγές της προς άλλες αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή