Η «λευκή γενοκτονία» του Brenton Tarrant στην πιο σκοτεινή ημέρα της Ν. Ζηλανδίας με 49 νεκρούς (Βίντεο – Φωτογραφίες)

Η «λευκή γενοκτονία» του Brenton Tarrant στην πιο σκοτεινή ημέρα της Ν. Ζηλανδίας με 49 νεκρούς (Βίντεο – Φωτογραφίες)

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας νεαρός λευκός άνδρας με εξτρεμιστική, εθνικιστική ιδεολογία , είναι ο βασικός δράστης της αιματοχυσίας στη Νέα Ζηλανδία, στην «η πιο σκοτεινή» ημέρα στην ιστορία της χώρας όπως την χαρακτήρισε η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν.

Ο 28χρονος με καταγωγή από την Αυστραλία και με το ψευδώνυμο "Brenton Tarrant" στα social media, εισέβαλλε σε δύο τζαμιά του Κράιστσερτς βαριά  οπλισμένος και άρχισε να πυροβολεί εν ψυχρώ τους πιστούς μουσουλμάνους που είχαν συγκεντρωθεί στα τεμένη για την πρωινή προσευχή.

Η «λευκή γενοκτονία» του Brenton Tarrant στην πιο σκοτεινή ημέρα της Ν. Ζηλανδίας με 49 νεκρούς (Βίντεο – Φωτογραφίες)-1

Ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε 49 ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες στα νοσοκομεία, αρκετοί σε σοβαρή κατάσταση.

Μάλιστα, μετέδωσε απευθείας το βίντεο του μακελειού στο Facebook, προκαλώντας παγκόσμιο σοκ.

Ο δράστης  συνελήφθη χωρίς να προβάλει αντίσταση, παραδέχτηκε τις πράξεις του και κατηγορείται για ανθρωποκτονία. Μάλιστα, ανέφερε  ότι είχε σκοπό να επιτεθεί και σε τρίτο τέμενος στην πόλη Ασμπάρτον, αν τα κατάφερνε.

Όπως υποστήριξε, επέλεξε τη Νέα Ζηλανδία λόγω της θέσης της, για να δείξει ότι ακόμη και τα πιο απομακρυσμένα μέρη του κόσμου δεν ήταν απαλλαγμένα από «μαζική μετανάστευση».

Ο 28χρονος είπε ότι έδρασε μόνος – θυμίζοντας έναν  άλλο λευκός «μοναχικό λύκο», τον ακροδεξιό Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος διέπραξε δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στην Νορβηγία το 2011, σκοτώνοντας 77 άνθρωπους – 8 από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο κέντρο της πρωτεύουσας, Όσλο, και 69 ακόμα, κυρίως έφηβοι, δύο ώρες αργότερα, όταν άνοιξε πυρ  ντυμένος  αστυνομικός,  στην κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια. 

Πριν τις πολύνεκρες επιθέσεις είχε αναρτήσει στο Διαδίκτυο ένα μανιφέστο στο οποίο περιείχε αναφορές εναντίον των μεταναστών ενώ  ως κίνητρο για τις επιθέσεις ανέφερε τη « λευκή γενοκτονία», όρος που χρησιμοποιούν ρατσιστικές ομάδες για να αναφερθούν στη μετανάστευση και την αύξηση του πληθυσμού των μειονοτήτων.

Η αστυνομία εργάζεται για να καθορίσει την εμπλοκή των άλλων δύο υπόπτων που έχουν συλληφθεί, ενώ ένα τέταρτο πρόσωπο που έχει συλληφθεί ενδέχεται να μην έχει σχέση με τις επιθέσεις. 

Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι κανένας από τους συλληφθέντες δεν ήταν γνωστός στην αστυνομία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή