Ο Τραμπ υπέγραψε το πρώτο βέτο της προεδρίας του για τη χρηματοδότηση του τείχους

Ο Τραμπ υπέγραψε το πρώτο βέτο της προεδρίας του για τη χρηματοδότηση του τείχους

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκανε χρήση του δικαιώματος άσκησης βέτο, προκειμένου να μπλοκάρει το ψήφισμα που είχε εγκρίνει το Κογκρέσο και να αποδεσμεύσει, εκτάκτως, χρήματα για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Είναι η πρώτη φορά μετά την άφιξή του στην εξουσία, πριν από δύο και πλέον χρόνια, που ο Τραμπ καταφεύγει σε αυτό το δικαίωμα, το οποίο μάλιστα άσκησε με κάθε τυπικότητα. 

«Το Κογκρέσο έχει την ελευθερία να εγκρίνει αυτό το ψήφισμα κι εγώ έχω το καθήκον να αντιταχθώ ασκώντας το βέτο μου» δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός από το Οβάλ Γραφείο εν μέσω επευφημιών και περιτριγυρισμένος από τους υποστηρικτές, συμπεριλαμβανομένων των αξιωματούχων επιβολής του νόμου και των γονέων των παιδιών που έχουν σκοτωθεί από άτομα που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα.

«Στους πολίτες δεν αρέσει η λέξη εισβολή, όμως πρόκειται για κάτι πέραν αυτού» επισήμανε, αναφερόμενος στην παράτυπη μετανάστευση. Ασκώντας το εν λόγω δικαίωμα ο Τραμπ εκμεταλλεύτηκε  την ευκαιρία να απορρίψει δημοσίως το Κογκρέσο, αλλά και να δείξει τη δέσμευσή του για το τείχος των συνόρων.

Πλέον είναι απίθανο το Κογκρέσο να έχει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για να ξεπεράσει το βέτο του Αμερικανού προέδρου, σε περίπτωση που οι Δημοκρατικοί ξαναπροσπαθήσουν στις 26 Μαρτίου. 

Ο Τραμπ υπέγραψε το πρώτο βέτο της προεδρίας του για τη χρηματοδότηση του τείχους-1

Σημειώνεται ότι παρά την επιθυμία του να χρησιμοποιήσει την εντολή έκτακτης ανάγκης για την αποδέσμευση δισεκατομμυρίων ομοσπονδιακών δολαρίων για το τείχος, ο ίδιος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αρκετές νομικές προκλήσεις από τους Δημοκρατικούς γενικούς εισαγγελείς αλλά και από περιβαλλοντικές ομάδες που υποστηρίζουν ότι η εντολή έκτακτης ανάγκης ήταν αντισυνταγματική.

Αυτές οι περιπτώσεις θα μπορούσαν να εμποδίσουν τον Αμερικανό πρόεδρο και να καθυστερήσουν την αποδέσμευση των απαιτούμενων χρημάτων για μήνες ή και περισσότερο.  

Ο Τραμπ υπέγραψε το πρώτο βέτο της προεδρίας του για τη χρηματοδότηση του τείχους-2

«Το Κογκρέσο απέρριψε τη δήλωση του Αμερικανού ροέδρου και τώρα τα δικαστήρια θα είναι ο τελευταίος διαιτητής της νομιμότητάς του. Ανυπομονούμε να τον δούμε στο δικαστήριο και να παραδοθεί στα χέρια της ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας»,  δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της αμερικανική Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών, Αντονι Ρομέρο.

Ο Τραμπ υπέγραψε το πρώτο βέτο της προεδρίας του για τη χρηματοδότηση του τείχους-3

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι χαρακτήρισε το βέτο του Τραμπ ως «άδικη αρπαγή της εξουσίας», ενώ πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος την ΗΠΑ «επέλεξε να συνεχίσει να αψηφεί το Σύνταγμα, το Κογκρέσο και τη βούληση του αμερικανικού λαού». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή