Ιράκ: Ανοιξε ο πρώτος ομαδικός τάφος θυμάτων Γιαζίντι από το ISIS παρουσία της Νάντια Μουράντ

Ιράκ: Ανοιξε ο πρώτος ομαδικός τάφος θυμάτων Γιαζίντι από το ISIS παρουσία της Νάντια Μουράντ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας πρώτος ομαδικός τάφος θυμάτων του Ισλαμικού Κράτους άνοιξε χθες Παρασκευή στο Κότζο, μια περιοχή όπου ζουν κυρίως μέλη της μειονότητας των Γιαζίντι στο βόρειο Ιράκ, παρουσία της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Νάντια Μουράντ.

Ιράκ: Ανοιξε ο πρώτος ομαδικός τάφος θυμάτων Γιαζίντι από το ISIS παρουσία της Νάντια Μουράντ-1

Το άνοιγμα του τάφου αυτού από τις αρχές του Ιράκ για την εκταφή των σορών και τον εντοπισμό στοιχείων που θα βοηθήσουν στην ταυτοποίηση των θυμάτων θα επιτρέψει να διευκρινιστεί η τύχη εκατοντάδων κατοίκων του Κότζο στην περιοχή Σίντζαρ της επαρχίας Νινευή, διαβεβαίωσε ο ΟΗΕ που ερευνά για να καθορίσει αν οι σφαγές αυτές αποτελούν γενοκτονία.

Στο Κότζο, από όπου κατάγεται και η Μουράντ, πιστεύεται ότι εκτελέστηκαν εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες όταν οι τζιχαντιστές εισήλθαν στην περιοχή τον Αύγουστο του 2014.

Ιράκ: Ανοιξε ο πρώτος ομαδικός τάφος θυμάτων Γιαζίντι από το ISIS παρουσία της Νάντια Μουράντ-2

Ηλικίας 25 ετών, η νεαρή Γιαζίντι και η ίδια πρώην σκλάβα του σεξ των μαχητών του ΙΚ, μάχεται μαζί με τη δικηγόρο και υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αμάλ Κλούνεϊ ώστε να αναγνωριστούν τα εγκλήματα της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Κατά την επέλασή τους στο Ιράκ το 2014, στη διάρκεια της οποίας έθεσαν υπό τον έλεγχό τους σχεδόν το ένα τρίτο της χώρας, οι τζιχαντιστές απήγαγαν περισσότερες από 700 γυναίκες και παιδιά από το Κότζο. Οι γυναίκες και τα κορίτσια άνω των 9 ετών έγιναν σκλάβες του σεξ των τζιχαντιστών, ενώ τα αγόρια πάνω των 7 ετών παιδιά- στρατιώτες.

Καλώντας τις αρχές στη Βαγδάτη και το ιρακινό Κουρδιστάν να «προστατεύσουν τους ομαδικούς τάφους» ώστε να βρεθούν εκεί αποδείξεις «για τη γενοκτονία των Γιαζίντι», η Νάντια Μουράντ ζήτησε «να λογοδοτήσουν οι δράστες των εγκλημάτων».

Ιράκ: Ανοιξε ο πρώτος ομαδικός τάφος θυμάτων Γιαζίντι από το ISIS παρουσία της Νάντια Μουράντ-3

«Δεν θα υπάρξει συμφιλίωση με τις αραβικές φυλές της περιοχής μας, αν οι αξιωματούχοι τους δεν δώσουν τα ονόματα των δραστών των εγκλημάτων προκειμένου να δικαστούν», τόνισε, την ώρα που οι Γιαζίντι κατηγορούν πολλά μέλη της σουνιτικής κοινότητας, που αποτελεί μειονότητα στην περιοχή, ότι ήταν συνεργοί των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ Κάριμ Άσαντ Άχμαντ Χαν, το άνοιγμα του ομαδικού αυτού τάφου σηματοδοτεί «μια σημαντική στιγμή». Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι το ΙΚ έχει αφήσει πίσω του περισσότερους από 200 ομαδικούς τάφους, στους οποίους ενδέχεται να περιέχονται περισσότερα από 1.200 πτώματα.

Ιράκ: Ανοιξε ο πρώτος ομαδικός τάφος θυμάτων Γιαζίντι από το ISIS παρουσία της Νάντια Μουράντ-4

Ο Χαν εξήγησε ότι στην περιοχή Σίντζαρ έχουν εντοπιστεί «73 ομαδικοί τάφοι». «Διαπράχθηκε κακό, προκλήθηκαν ζημιές και αυτό δεν μπορεί να σβηστεί με όμορφα λόγια», κατήγγειλε.

Μόνο στην επαρχία Νινευή, όπου βρίσκονται το Κότζο και η Μοσούλη, πρώην πρωτεύουσα του χαλιφάτου του ΙΚ περισσότεροι από 7.200 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, εκ των οποίων περισσότεροι από 3.000 είναι Γιαζίντι, σύμφωνα με τις αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή