ΚΟΣΜΟΣ

Seattle Times: Η Boeing είχε διαγνώσει το προβληματικό σύστημα ελέγχου πτήσης

Seattle Times: Η Boeing είχε διαγνώσει το προβληματικό σύστημα ελέγχου πτήσης

Πολλά και σοβαρά κενά στο σύστημα ελέγχου πτήσης του Boeing 737 Max είχε εντοπίσει η ανάλυση ασφαλείας της κατασκευάστριας εταιρίας, υποστηρίζει σε ρεπορτάζ της, η εφημερίδα «Seattle Times».

Επικαλούμενη νυν αλλά και πρώην εργαζόμενους στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA), η εφημερίδα σημειώνει ότι η ανάλυση ασφαλείας της Boeing επί του συστήματος πτήσης του συγκεκριμένου αεροσκάφους, υποτίμησε την ισχύ του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα που επικαλείται εκπρόσωπο της FAA, η τελευταία δεν διερεύνησε εις βάθος τα συγκεκριμένα ευρήματα και ακολούθησε τη στάνταρντ διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικού για τον τύπο MAX του Boeing 737.

Το ρεπορτάζ αναφέρει επίσης πως τόσο η Boeing όσο και η FAA είχαν ενημερωθεί για το περιεχόμενο του ρεπορτάζ και τους είχε ζητηθεί να τοποθετηθούν πριν από 11 ημέρες, δηλαδή προτού συμβεί η συντριβή του αεροσκάφους των Αιθιοπικών Αερογραμμών.

Η  Boeing, όπως και η FAA, δεν έχει μέχρι στιγμής τοποθετηθεί επί των ισχυρισμών της εφημερίδας. 

«Σαφείς ομοιότητες»

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε σήμερα, το υπουργείο Μεταφορών της Αιθιοπίας, τα δεδομένα από τα μαύρα κουτιά του Boeing 737 MAX 8 το οποίο συνετρίβη στις 10 Μαρτίου στα ανατολικά της Αντίς Αμπέμπα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 157 άνθρωποι, παρουσιάζουν «σαφείς ομοιότητες» με τη συντριβή, τον Οκτώβριο, αεροσκάφους ιδίου τύπου της ινδονησιακής εταιρείας Lion Air.

«Κατά τη διάρκεια της έρευνας στον καταγραφέα δεδομένων πτήσης (FDR), παρατηρήθηκαν σαφείς ομοιότητες μεταξύ της πτήσης 302 της Ethiopian Airlines και της πτήσης 610 της Lion Air», είπε η υπουργός Νταγκμαουίτ Μόγκες σε συνέντευξη Τύπου.

Η υπουργός διευκρίνισε ότι η προκαταρκτική έκθεση για τα αίτια της συντριβής της πτήσης 302 θα δοθεί στη δημοσιότητα σε 30 ημέρες.