Τουλάχιστον 127 νεκροί από το πέρασμα κυκλώνα σε Ζιμπάμπουε και Μοζαμβίκη

Τουλάχιστον 127 νεκροί από το πέρασμα κυκλώνα σε Ζιμπάμπουε και Μοζαμβίκη

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 127 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Ζιμπάμπουε και τη γειτονική Μοζαμβίκη από το καταστροφικό πέρασμα του τροπικού κυκλώνα Ιντάι, ενώ δεκάδες είναι οι αγνοούμενοι και στις δύο αυτές χώρες που σαρώθηκαν από τους ανέμους και τις καταρρακτώδεις βροχές.

Στη Μοζαμβίκη οι νεκροί ανέρχονται στους 62 ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας, Σέλσον Κορέια, προειδοποίησε ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Στην ανατολική Ζιμπάμπουε έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής 65 θύματα.Ένας Ζιμπαμπουανός βουλευτής της περιφέρειας Τσιμανιμάνι, που έχει πληγεί περισσότερο, ο Τζόσουα Σάκο, έκανε λόγο για 65 νεκρούς και πρόσθεσε ότι οι αρχές αναζητούν δεκάδες άλλους που χάθηκαν μετά το πέρασμα του Ιντάι. Από τα ακραία καιρικά φαινόμενα ξηλώθηκαν γέφυρες και κατέρρευσαν σπίτια.

Οι διασώστες δεν μπορούν να φτάσουν ακόμη στις πληγείσες περιοχές ενώ οι κακές καιρικές συνθήκες εμποδίζουν τα στρατιωτικά ελικόπτερα να μεταφέρουν βοήθεια στους πληγέντες. "Μέχρι τώρα, 65 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Πιθανότατα υπάρχουν 150-200 αγνοούμενοι", είπε ο βουλευτής μιλώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι περισσότεροι από τους αγνοούμενους είναι δημόσιοι υπάλληλοι καθώς το συγκρότημα κατοικιών όπου διέμεναν βούλιαξε κυριολεκτικά κάτω από τα νερά.

Οι αρχές έχουν στήσει έναν πρόχειρο καταυλισμό για να στεγάσουν τους πληγέντες. Πολλοί χωρικοί κατάφεραν να φτάσουν σε αυτόν τον ασφαλή χώρο και μάλιστα ορισμένοι χρειάστηκε να περπατήσουν 20 χιλιόμετρα για να γλιτώσουν.

Μεταξύ των πληγέντων είναι και 300 πρόσφυγες που ζούσαν στον καταυλισμό της Τονγκογκάρα, όπου καταστράφηκαν 49 σπίτια.

Σύμφωνα με την κρατική ραδιοτηλεόραση ZBC, η ένταση των ανέμων ήταν τέτοια που ξηλώθηκε η στέγη της φυλακής στο Μασβίνγκο.

Ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι πολλοί δρόμοι στην ανατολική Ζιμπάμπουε είναι αδιάβατοι και οι γέφυρες καταστράφηκαν από τις πλημμύρες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή