Πεδίο μάχης η λεωφόρος των Ηλυσίων

Πεδίο μάχης η λεωφόρος των Ηλυσίων

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Την απαγόρευση όλων των διαδηλώσεων στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδιών αποφάσισε η κυβέρνηση του προέδρου Μακρόν, μετά τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν μέλη των «Κίτρινων Γιλέκων» σε καταστήματα και εστιατόρια της εμβληματικής λεωφόρου της γαλλικής πρωτεύουσας το περασμένο Σάββατο, ενώ την παραίτησή του αναμενόταν να υποβάλει χθες ο επικεφαλής της αστυνομίας του Παρισιού Μισέλ Ντελπουές.

Ο Γάλλος πρόεδρος διέκοψε τις ολιγοήμερες διακοπές του το βράδυ του Σαββάτου για να επιστρέψει στο Παρίσι και να ηγηθεί έκτακτης σύσκεψης στο προεδρικό μέγαρο. Σύμφωνα με πηγές της προεδρίας, ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον πρωθυπουργό Φιλίπ, τον υπουργό Εσωτερικών Καστανέρ και την υπουργό Δικαιοσύνης Μπελουμπέ να προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα, έτσι ώστε να προλαμβάνονταν οι ταραχές και η καταστροφή περιουσίας που αμαύρωσαν τη διαδήλωση των «Γιλέκων» το Σάββατο. Σε δηλώσεις του το βράδυ του Σαββάτου, ο Μακρόν είπε: «Αυτό που συνέβη δεν ήταν διαδήλωση. Επρόκειτο για ανθρώπους που ήθελαν να καταστρέψουν τη δημοκρατία και όλα τα άλλα μαζί της. Ολοι όσοι διαδήλωσαν εκεί ήταν συνεργοί της προσπάθειας αυτής».

Οι ταραξίες πυρπόλησαν το διεθνώς γνωστό καφέ «Fouquet’s» στη γωνία της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων και της λεωφόρου Γεωργίου Ε΄, ενώ επίθεση με λοστούς δέχθηκε η προθήκη παρακείμενου οίκου μόδας, από όπου διαδηλωτές αφαίρεσαν πολυτελή ενδύματα και γυναικείες τσάντες. Στις φλόγες παραδόθηκαν δύο περίπτερα πώλησης εφημερίδων, αλλά και υποκατάστημα τράπεζας. Ζημιές υπέστησαν σχεδόν όλα τα καταστήματα κατά μήκος της λεωφόρου, παρά τη δυναμική παρουσία της αστυνομίας, η οποία συγκρούσθηκε με τους διαδηλωτές σε μια προσπάθεια να τους απωθήσει.

Το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» εμφανίσθηκε τον Νοέμβριο με αρχικό αίτημα την αναστολή νέου φόρου στα καύσιμα. Η διαμαρτυρία, όμως, επεκτάθηκε για να στραφεί κατά του προέδρου Μακρόν, των οικονομικά φιλελεύθερων πρωτοβουλιών του και του ελιτισμού στη δημόσια ζωή. Οι διαδηλώσεις, που πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις, είχαν αρχίσει να φθίνουν. Το περασμένο Σάββατο, όμως, σηματοδότησε την αναζωπύρωση του κινήματος, με περισσότερους από 10.000 διαδηλωτές στο Παρίσι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή